ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Αθήνα, 28/4/2021
Αρ.πρωτ: 129
 
Προς
ΣυλλόγουςΣυνδέσμους Πολιτικών Συνταξιούχων όλης της χώρας
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι παρά τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία μας από τον κορωνοϊό, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις πραγματοποίησαν στις 20/4/2021 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, Παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα ζητήματα που μας απασχολούν.
Στη συγκέντρωση αυτή ο Γεν. Γραμματέας της ΠΟΠΣ Ερμ. Λινάρδος σε ένα ακροατήριο που τον άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή και με ένα ζεστό χειροκρότημα συμφώνησε με τα λεγόμενά του, τόνισε και τα παρακάτω:
Εξέφρασε τη συμπαράσταση και συμπόνοια του Προέδρου και των Μελών του Δ.Σ. της ΠΟΠΣ στις οικογένειες των θυμάτων της πανδημίας του covid19 και την απέραντη ευγνωμοσύνη και θαυμασμό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που με αυταπάρνηση καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τους πάσχοντες, αλλά και σε όλους τους άλλους που επώνυμα ή ανώνυμα τάσσονται στην υπηρεσία των συνανθρώπων τους.
Τονίστηκε η 6/ετής μνημονιακή περίοδος που είχε ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση της ολότητας της ελληνικής κοινωνίας, επιδείνωσε και τη θέση των συνταξιούχων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και καυτηρίασε αυτούς τους οικονομολόγους που κινούμενοι μόνο από ψυχρή ορθολογική σκέψη (Έλληνες και ξένους) κρίνουν περιττή και άχρηστη την τρίτη ηλικία των συνταξιούχων.
Επισημάνθηκε σε ιδιαίτερο τόνο προς την Πολιτεία (Κυβέρνηση και Πολιτικά Κόμματα) ότι οι Συνταξιούχοι ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού της χώρας και τα δικαιώματά τους θεωρούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δεν καταστρατηγούνται με συνεχείς περικοπές στις συντάξεις και με την υποβάθμιση της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.
Θα πρέπει να επικρατήσει δίκαιη φορολογία, ώστε να καταβάλλει ο καθένας το μερίδιο του φόρου που του αναλογεί.
Σ’ αυτή την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας και η παγκόσμια κοινωνία, οι
ανήμποροι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι άποροι πολύτεκνοι και τόσοι άλλοι που ζουν στα όρια της φτώχειας έχουν προτεραιότητα απέναντι στην ακόρεστη κερδοσκοπία των ολίγων.
-Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 έκλεισε με ένα απόσπασμα από την επιστολή του Γιάννη Μακρυγιάννη που απηύθυνε την 23η/12/1834 προς τον Όθωνα, πολύ επίκαιρο και σήμερα: «..Πολλοὶ ἀπὸ αὐτος ἐσκοτώθηκαν εἰς τὸν πόλεμον∙ ἄλλοι ἔμειναν αἰχμάλωτοι καὶ ἄλλοι ἐπληγώθησαν, καὶ τώρα μετὰ τὴν ἐλευθέρωσιν τῆς πατρίδος τοὺς βλέπω νὰ περιπατοῦν εἰς τοὺς δρόμους γυμνοὶ καὶ ξυπόλυτοι∙ βλέπω χήρας καὶ ὀρφανὰ νὰ ζητοῦν ἔλεος διὰ νὰ παρηγορήσουν τὴν πείναν τους, καὶ μὲ τὰ δάκρυα εἰς τὰ μάτια νὰ περιφέρωνται καὶ νὰ προξενοῦν ἐντροπὴν εἰς τὴν ἀχάριστον πατρίδα, διὰ τὴν ὁποίαν ἔχασαν τοὺς ἄνδρας των, ἔχασαν τοὺς γονεῖς των… Ἐκεῖνοι, ὁποτοὺς γνωρίζουν καὶ ἠμποροῦν νὰ πληροφορήσουν τὴν Κυβέρνησιν, κρύπτουν τὴν ἀλήθειαν καὶ φροντίζουν μόνον νὰ δώσουν τὰς ἀνταμοιβὰς εἰς τοὺς δούλους καὶ κόλακάς των, εἰς ἀνθρώπους ἀναξίους, εἰς τοὺς ὁποίους ἡ πατρὶς δὲν γνωρίζει κανένα χρέος. Εἰς μὲν τοὺς καλοὺς καὶ δυστυχεῖς ἀγωνιστὰς λέγουν ὅτι ἡ πατρὶς εἶναι πτωχή, εἰς δὲ τοὺς κόλακάς των τὴν ἀποδεικνύουν πλουσίαν. Ἐὰν εἶναι πτωχή, καθὼς καὶ εἶναι βέβαια, ἔπρεπε νὰ εἶναι πτωχὴ εἰς ὅλους, καὶὄχι μόνον διὰ ἐκείνους, ὁποὺ ἐδοκίμασαν τόσους ἀγώνας, καὶ ἦλθαν εἰς ἐλεεινὴν κατάστασιν διὰ τὴν ἐλευθερίαν της.
Στις 27 Απριλίου 2021 περιορισμένη αντιπροσωπία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ) ΕΛΤΑ, λόγω του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων και η ΠΟΠΣ, πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη, αντί της προσωπικής συνάντησης με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Τσακλόγλου, στον οποίο εκτέθηκαν τα θέματα που απασχολούν τους συνταξιούχους.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας Χρ. Μπουρδούκης, αναφέρθηκε και σε ειδικότερα θέματα που μας απασχολούν.
Συνοπτικά οι απαντήσεις του κ. Υφυπουργού έχουν ως εξής:
«Οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την αύξηση του ποσοστού (από 25% σε 70%) συνταξιοδότησης των επιζώντων συζύγων λόγω θανάτου, που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Ν.4387/16, αν και από μία άποψη είναι δίκαιο αυτό μτο αίτημα.»
Για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): «Το πώς ακριβώς θα γίνει, το
μελετούμε».
Για τις επικουρικές συντάξεις και την επιτάχυνσή τους καθώς και για την ενίσχυση του προσωπικού, είπε ότι «ο e-ΕΦΚΑ διαθέτει 8000 μόνιμο προσωπικό, είναι ο πιο μεγάλος Οργανισμός και με την ψηφιοποίηση των συντάξεων θα έχει περίσσευμα» και ότι «το κόστος πληρωμής θα καταβάλλει ο e-ΕΦΚΑ» για τη χρησιμοποίηση των πιστοποιημένων επιστημόνων, δικηγόρων, λογιστών και φοροτεχνικών.
Για την επιστροφή των αναδρομικών, δώρων κλπ είπε ότι «όλη η κοινωνία είχε περικοπές» και ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη ανέρχεται σε 18% του ΑΕΠ, το 8% είναι από τις εισφορές των εργαζόμενων και το υπόλοιπο το δίνουν οι φορολογούμενοι πολίτες». Και ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν υποστεί ζημία 12 δις ευρώ λόγω του PSI. Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης «δεν αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους» και ότι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα «εξασφαλίζει υψηλότερες αποδόσεις».
Στην πρόταση του Προέδρου της ΠΟΠΣ για ειδική συνταξιοδοτική ρύθμιση στους δημοσίους υπαλλήλους του υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού, λόγω του
κορωνοϊού, είπε ότι «εξετάζουμε αυτό το θέμα».
Για την προαιρετική Εισφορά 0,20 ευρώ έγινε μεγάλη συζήτηση και αξιώσαμε επιτακτικά την απόδοσή της. Ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣ είπε ότι «μας στερείται η απόδοση της εισφοράς 3,5 χρόνια και θα σταματήσει η λειτουργία όλων των Συλλόγων».
Ο κ. Υφυπουργός απάντησε ότι «η εισφορά θα δοθεί στους δικαιούχους, όταν πει ο κ. Χατζηδάκης που έχει την αρμοδιότητα».
Από αυτή την τηλεδιάσκεψη δε γίναμε σοφότεροι, από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική που εκφράζει ο Υφυπουργός Εργασίας κ.Τσακλόγλου.
Με την ευκαιρία αυτή διευκρινίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας δεν πήγε στη συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού για τον εμβολιασμό των συνταξιούχων, όπως η Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, με πρόεδρο τον κ. Ανδρεαδάκη, γιατί η ΠΟΠΣ δεν προσκλήθηκε επίσημα (με έγγραφο) αλλά ούτε και καμία άλλη Ομοσπονδία, και είπα στον κ. Ηλιόπουλο, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΠΣ που είχε προσωπική ενημέρωση, ότι μπορεί, εφόσον θέλει, να πάει σ’ αυτή την συνάντηση. Είχε κοινωνικό και προσωπικό χαρακτήρα.
Η ΠΟΠΣ έχει αυτοτελή χαρακτηριστικά, συνεργάζεται με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) με άλλες εννέα συνταξιουχικές Οργανώσεις, ενεργεί βάσει των κειμένων διατάξεων του Καταστατικού της, υποδεικνύει και αναδεικνύει με κάθε τρόπο τα προβλήματα που απασχολούν γενικά και ειδικά τους συνταξιούχους, τέως δημοσίους υπαλλήλους.
Η απόδοση της προαιρετικής εισφοράς στην ΠΟΠΣ διενεργούνταν σε άμεσο χρόνο, γιατί υπήρχε μόνο ένας δικαιούχος (η ΠΟΠΣ) και ο ίδιος φορέας (Γενικό Λογιστήριο) που συνταξιοδοτούσε τα Μέλη της.
Τώρα είναι πολλές οι δικαιούχες συνταξιουχικές Οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες και οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι.
Οι δικαιούχες Οργανώσεις θα υποδείξουν με κάθε τρόπο στον Υπουργό κ. Χατζηδάκη ότι έχει υποχρέωση και πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να τους αποδώσει την προαιρετική εισφορά.
Με την ευκαιρία των «Αγίων Ημερών» ευχόμαστε σε όλους Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος                     Χρ. Μπουρδούκης
Ο Γεν. Γραμματέας        Ερμ. Λινάρδος