Αναδρομικά συνταξιούχων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Αθήνα, 18/1/2021
Αρ.πρωτ: 11

Προς  Συλλόγους – Συνδέσμους  Πολιτικών Συνταξιούχων όλης της χώρας
Θέμα: Αναδρομικά συνταξιούχων

Σας ενημερώνουμε ότι η εκδίκαση στις 14-1-2021 προσφυγών στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την περικοπή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος άδειας με τους μνημονιακούς νόμους αναβλήθηκε για το μήνα Μάρτιο του 2021, ενώ αναμένεται ακόμα η εκδίκαση των προσφυγών των πολιτικών συνταξιούχων που είχαν ασκηθεί για τις περικοπές των Ν.4051/12 και 4093/12, μεταξύ των όποιων και οι προσφυγές μελών του προηγούμενου Δ.Σ. της ΠΟΠΣ, του Επίτιμου Προέδρου κ. Π. Βαβουγυιού και του σημερινού Προέδρου κ. Χ.Μπουρδούκη και άλλων μελών του Δ.Σ. της ΠΟΠΣ και συνταξιούχων.

Η εκδίκαση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την πλήρη εφαρμογή της αριθ.1439/2020 Απόφασης της Ολομέλειάς του (χορήγηση επιδομάτων δώρων εορτών και αδείας συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα και επικουρικής σύνταξης) συζητήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί  άμεσα σε 2 ή 3 μήνες. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ελπίζεται πλήρης εφαρμογή της παραπάνω απόφασης του ΣτΕ.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας μιλώντας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων στον ραδιοφωνικό σταθμό του δήμου Πειραιά στις 13/1/2021 μαζί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας του ΙΚΑ Δήμο Κουμπούρη τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ των άλλων: «Η Κυβέρνηση να εκτιμήσει το δημοσιονομικό κόστος και να επιστρέψει τα αναδρομικά που δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι από τις περικοπές στις συντάξεις τους με τους μνημονιακούς νόμους. Άλλωστε με πολιτική απόφαση έγιναν οι περικοπές στις συντάξεις, με πολιτική απόφαση πρέπει να επιστραφούν. Έτσι θα απαλλαγούν τα δικαστήρια και το διοικητικό προσωπικό από τις χιλιάδες προσφυγές των συνταξιούχων αλλά και οι συνταξιούχοι από την οικονομική και ψυχική ταλαιπωρία με τις συνεχείς προσφυγές. Αυτό το είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Κυβέρνηση ότι θα αποκαταστήσει όλους τους συνταξιούχους». Επεσήμανε επίσης ότι δεν εφαρμόστηκε η σχετική απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή του 11μηνου της επικουρικής σύνταξης που αφορά και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Σχετικά με την επικουρική σύνταξη είπε ότι «η απόσπαση της επικουρικής ασφάλισης από το δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα που επιδιώκει να νομοθετήσει η Κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει στη συρρίκνωση των συντάξεων και στην αβεβαιότητα των μελλοντικών συνταξιούχων. Δεν συμφωνούμε με την επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση στην κοινωνική ασφάλιση», αναφερόμενος βέβαια συνοπτικά και στους λόγους που αναφέρονται στο σχετικό άρθρο που έχει σταλεί για την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής σύνταξης. Σημειώνεται η κοινή θέση και των δύο Ομοσπονδιών σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όπως είπαμε παραπάνω, δεν μπορούμε να προδικάσουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Πάντως οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπως και του ΣτΕ, μόνον αυτές δεσμεύουν  τη διοίκηση για την εφαρμογή τους, επομένως απαιτείται χρόνος για την έκδοσή τους αλλά και για τυχόν προσφυγή στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, εάν δεν υπάρξει η νόμιμη δικαίωσή μας.

Ο Πρόεδρος                 Χρ. Μπουρδούκης
Ο Γεν. Γραμματέας    Ερμ. Λινάρδος