ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Π.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Αθήνα, 28-4-2021
Αρ. Πρωτ: 127
 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων υποδέχεται και χαιρετίζει την παγκόσμια εργατική Πρωτομαγιά του 2021, μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού που συγκλονίζει όλον τον πλανήτη, ελπίζοντας ότι σύντομα, με τις κοινές προσπάθειες των επιστημόνων και όλων, θα ξεπεραστεί και θα συνεχίσουμε τους  αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, για εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγου, πριν από 135χρόνια, θα αποτελούν ορόσημο για τους αγώνες όλων των εργαζομένων του κόσμου.
Στις 21/4/1914 χιλιάδες ανθρακωρύχοι ακολουθούν στο Κολοράντο των ΗΠΑ το φέρετρο του νεκρού Λούη Τήκα (Ηλία Σπαντιδάκη του Αναστασίου) που γεννήθηκε στο χωριό Λούτρο του Ρεθύμνου το 1886. Στις 13/9/1913 άρχισε η μεγάλη απεργία 13.000 ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αιτήματα την αναγνώριση της οκτάωρης εργασίας, δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Ακολούθησαν δεκάδες διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις των
ΗΠΑ.
Ο Τήκας τιμήθηκε στις ΗΠΑ αλλά και στο Ρέθυμνο, όπου υπάρχει προτομή του στη μαρίνα αλλά και οδός με το όνομά του.
Ζητάμε από την Κυβέρνηση την κατάργηση όλων των μνημονιακών, αντιασφαλιστικών και συνταξιοκτόνων νόμων και άλλων μέτρων που επιβαρύνουν τους συνταξιούχους και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς εξαίρεση, γιατί αυτοί πλήρωσαν βαρύ τίμημα στην οικονομική και δημοσιονομική κρίση.
Η Ομοσπονδία μας τάσσεται υπέρ της διατήρησης του οκταώρου που κερδήθηκε με τόσους αγώνες των εργαζομένων.
Όπως χθες, έτσι και σήμερα, όλα κατακτώνται με αγώνες, γιατί κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος και καμία θυσία δεν μένει χωρίς δικαίωση. Σε όλο τον κόσμο οι εργαζόμενοι τιμούν την εργατική Πρωτομαγιά με διάφορες εκδηλώσεις, το ίδιο και στη χώρα μας. Στην Αθήνα η φετινή Πρωτομαγιά λόγω Πάσχα θα γιορταστεί στις 6 Μάη, με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και κατάθεση στεφανιών από εργατικά και συνταξιουχικά Σωματεία στην Καισαριανή.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων