ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-3 (Αύγουστος 2022)

Π .Ο . Π . Σ .
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΒΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ

1. AITHMA YΠOMNHMA
Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ της ΠΟΠΣ, στη Συνεδρίαση της 19ης Ιουλίου 2022, ύστερα από εισήγηση του Προέδρου, συντάχθηκαν ξεχωριστά υπομνήματα με τα σημαντικότερα αιτήματα – προβλήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους
γενικότερα αλλά και ειδικά τους συνταξιούχους της οργάνωσής μας και υποβλήθηκαν όπως ομόφωνα αποφασίστηκε, στους:

α) Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

β) Πρόεδρο της μείζονος αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) κ. Αλέξη Τσίπρα

γ) Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νίκο Ανδρουλάκη

δ) Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα

ε) Πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυριάκο Βελόπουλο

στ) Πρόεδρο του «Μέρα 25» κ. Γιάνη Βαρουφάκη

Τα παραπάνω υπομνήματα τα οποία και σας επισυνάπτουμε στο παρόν Ενημερωτικό Δελτίο για ενημέρωσή σας, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά και κατατέθηκαν και δια χειρός στα γραφεία των ανωτέρω αναφερομένων Προέδρων, την Παρασκευή 29/7/2022, προκειμένου, όπως αναφέρουμε και στα υπομνήματα, αφενός να ζητήσουμε το γρηγορότερο δυνατόν συνάντηση του Δ.Σ της Οργάνωσής μας με τους εν λόγω Προέδρους και συγχρόνως να τους θέσουμε με καθαρότητα τις θέσεις μας ενόψει της δημόσιας ανακοίνωσης των πολιτικών προγραμμάτων του κόμματός τους στη ΔΕΘ.

2. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΔΕΘ)
Όπως και στο προηγούμενο ενημερωτικό του Ιουλίου σας είχαμε ενημερώσει, η ΠΟΠΣ με επικεφαλής τον Προέδρο και μέλη του Δ.Σ. θα είναι παρούσα στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ από την 9η έως και την 11η Σεπτεμβρίου.

α) Το Σάββατο 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΠΣ με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου της Θεσσαλονίκης, καθώς και όποιους συναδέλφους από τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων της Ομοσπονδίας μας επιθυμούν και μπορούν να συμμετάσχουν. Είναι επίσης η πρόσκληση ανοιχτή και για κάθε συνάδελφο συνταξιούχο που επιθυμεί να παρευρεθεί σ’ αυτή τη σύσκεψη. Η σύσκεψη – ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51 στον ημιόροφο)
.
β) Το απόγευμα του Σαββάτου (10/9/22) ώρα 5μ.μ. θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

Καλούνται να παρευρεθούν
όλοι οι συνάδελφοι που μπορούν. Ο χώρος στον οποίο θα γίνει η συγκέντρωση είναι απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου, στο άνω μέρος της πλατείας Αριστοτέλους.

3. ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΔΑ προστατεύει τους προσφεύγοντες στην δικαιοσύνη συνταξιούχους (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του ανθρώπου)
Απόφαση ισχυρή και αδιαμφισβήτητη για τις οικονομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων εξέδωσε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Χωρίς περιστροφές και καμία αμφισβήτηση ρητά και καθαρά το ΕΔΔΑ έκρινε ότι είναι υψηλή υποχρέωση των Κρατών να εκδικάζουν άμεσα τις υποθέσεις που είναι κοινωνικού περιεχομένου.

Αυτή η απόφαση είναι ιδιαίτερης αξίας και σημασίας και για τη Χώρα μας όπου παρατηρείται το φαινόμενο των τεράστιων καθυστερήσεων, ιδιαίτερα στα θέματα των συνταξιούχων, όπου οι προκλητικά καθυστερημένες πολλών ετών αποφάσεις υποχρεώνουν τους συνταξιούχους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή και οικονομικής εξαθλίωσης, εξαιτίας των περικοπών των συντάξεών τους. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το ότι όταν τελικά δικαιωθεί ο προσφεύγων, δεν έχει χάσει μόνο, για πολλά χρόνια, την ανθρώπινη ποιότητα της ζωής του, αλλά μπορεί να δικαιωθεί ακόμα και μετά θάνατον. Έτσι, με την απόφασή του αυτή το ΕΔΔΑ επιτέλους ξεκαθαρίζει με πολύ σαφή και ρητό τρόπο ότι οι υποθέσεις των Εθνικών Δικαστηρίων που αφορούν τον τρόπο διαβίωσης κάθε πολίτη, χρήζουν απόλυτης προτεραιότητας και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται καμία καθυστέρηση σε αυτής της φύσεως υποθέσεις. Δηλαδή υποθέσεις εργατικές, συνταξιοδοτικές, ασφαλιστικές, διατροφών ,ασφαλιστικών μέτρων και γενικά αυτές που αφορούν την επιβίωση του προσφεύγοντος δεν δικαιολογούνται να εκδικάζονται και βεβαίως να εκδίδονται αποφάσεις με καθυστέρηση. Έτσι πλέον τα κράτη είναι υποχρεωμένα στις υποθέσεις αυτές να οργανώνουν τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης έτσι που να ολοκληρώνονται οι δικαστικές διαδικασίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτής της απόφασης είναι το ότι το ΕΔΔΑ ξεχωρίζει τις υποθέσεις των συντάξεων ως χρήζουσες ιδιαίτερης δικονομικής επιμέλειας και επομένως ταχείας ολοκλήρωσης των διαδικασιών. Αν υπάρχει μεγάλος φόρτος εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, είναι πρόβλημα αποκλειστικά του κράτους και οφείλει να το λύσει με τον οποιονδήποτε σωστό τρόπο που αφορά την αύξηση της χρηματοδότησης και του αναγκαίου προσωπικού και βεβαίως δεν είναι ούτε θέμα ούτε πρόβλημα των πολιτών, ιδιαίτερα αυτών που περιμένουν να ζήσουν από μια δικαστική απόφαση.
Η επιβίωση των συνταξιούχων δεν είναι θέμα δικαιώματος του κράτους αλλά
συνταγματική του υποχρέωση.

4. (1922 2022) 100 ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΡΙΖΩΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

«Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ
και μυρσίνη συ, δοξαστική,

μη παρακαλώ, σας,

μη λησμονάτε τη χώρα μου»

Οδυσσέας Ελύτης.

Κάθε χρόνο, όταν ξεψυχούν οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου, με μάτια δακρυσμένα από βαθύτατο πόνο, νοιώθουμε να μας χαϊδεύει μια γλυκιά πνοή απ’ την αιώνια γη της Ιωνίας. Και η πνοή αυτή αναδεύει τα φύλλα των αναμνήσεων, για να παρουσιάσουν θρύλους και δόξες, σαλπίσματα ελευθερίας, θρήνους και τραγωδίες, οδύνες και οδυρμούς.
Τα μάτια μας γυρίζουν διαρκώς στη θρυλική Σμύρνη, «στον οφθαλμό της Ανατολής». Ένας κατακλυσμός αισθημάτων εκστάσεων και υπερηφάνειας , λύπης και ελπίδας, πλημμυρίζει ολόκληρη τη ψυχή μας.

Τρία ολόκληρα χρόνια και τέσσερις μήνες η Γαλανόλευκη υψώνεται στη Σμύρνη. «Νυν απολύεις τον δούλο σου» φώναζε κλαίγοντας ο Μέγας Ιεράρχης Χρυσόστομος βλέποντας την ποθητή αυτή εικόνα. Ο κόσμος με ξέφρενο ενθουσιασμό, υποδεχόταν τους ελευθερωτές ρίχνοντας ροδοπέταλα Ανάστασης. Εδώ Ελληνισμός και Ορθοδοξία ταυτίστηκαν και συμπορεύτηκαν στη δόξα και στην πτώση. «Απ’ αυτή την πολιτιστική πατρίδα» σημειώνει ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος «άντλησε τα νάματά του ολόκληρος ο Ελληνισμός».

Και ξαφνικά άστραψε το αστροπελέκι. Αρχίζει η μεγάλη εβδομάδα του Γένους. Ο χαλασμός και ο όλεθρος, η σφαγή, το σχοινί του Εθνομάρτυρα Δεσπότη Χρυσοστόμου Σμύρνης και τα θλιβερά καραβάνια των αιχμαλώτων. Συντρίμμια τα καμπαναριά και οι κατοικίες, ερείπια οι όμορφες εκκλησίες.

Το κρισιμότερο μετά την Επανάσταση του 1821 γεγονός της νεότερης Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους είναι η καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

27 Αυγούστου 1922: Εκατό χρόνια ιστορικής μνήμης συμπληρώνονται εφέτος από τη φοβερή και αποφράδα ημέρα της Ελληνικής Ιστορίας μας.

«Ακόμα προσπερνάς αποκαΐδια (την πυρκαγιά του 1922) … και λες πως ήταν χθες που ναυάγησε το μεγάλο καράβι…» γράφει ο Γεώργιος Σεφέρης.

Ο αφανισμός των Ελλήνων της Μ. Ασίας το 1922 έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς.

Ο Μουσταφά Κεμάλ με το σύνθημα «Η Τουρκία για τους Τούρκους», συλλαμβάνει το σατανικό σχέδιο για την εξόντωση του Ελληνικού πληθυσμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Με την έναρξη του Α ́ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκινά η εξόντωση των
μειονοτήτων. Επιστρατεύσεις, τάγματα εργασίας από το 1914, εκτοπίσεις πορείες στα βάθη της Ανατολής, σφαγές ήταν στην ημερήσια διάταξη. 1.500.000 Αρμένιοι εξοντώνονται και 353.000 Πόντιοι (από το 19161023), ιδιαίτερα στις 19 Μαΐου 1919 στη Σαμψούντα.
Τελικά με την κατάρρευση του Μικρασιατικού μετώπου επακολούθησε το ξερίζωμα από τις προγονικές εστίες στους 1.500.000 Ελλήνων από τους οποίους 400.000 Πόντιοι, που ονομάστηκε «ανταλλαγή πληθυσμού» και απόκτησε νομικό κύρος με τη Συνθήκη της Λοζάνης το 1923.

Ο Μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος, η μεγαλύτερη προσωπικότητα του Πόντου, στο μεγαλειώδες έργο του «Η Εκκλησία Τραπεζούντας» περιγράφει με συγκλονιστικό τρόπο τη γενοκτονία που συντελέστηκε, την ένοχο συνεργασία χριστιανικών δυνάμεων της Δύσης.

«Και επήλθε κατά Αύγουστο του 1922 η Μικρασιατική καταστροφή και επακολούθησε εν έτει 1923 η ανταλλαγή των πληθυσμών και η εντεύθεν ερήμωσις Πόντου, Μ. Ασίας και Θράκης και η καταστροφή ολόκληρου Χριστιανικού Πληθυσμού. Και εσβέστη η Εκκλησία Τραπεζούντος και κληρονομιά ημών μετεστρέφη αλλοτρίοις, οι οίκοι ημών ξένοις».

Ο οδυρμός του Αυγούστου 1922 μεταβάλλεται σε τραγούδι ενθουσιασμού και η απελπισία του ξεριζωμού σε ευλογία εργασίας και προόδου.

Ας παρηγορηθούν οι ψυχές των μεγάλων νεκρών μας. Οι ιεροί τάφοι τους κρατούν άξια και τιμημένα τα εδάφη της Ανατολής.

Εμείς σήμερα έχουμε χρέος να διατηρήσουμε στη μνήμη μας την πονεμένη γη των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μ. Ασίας, του Πόντου και της Θράκης.

Ας μη λησμονούμε ότι: «Των πατρίδων η ψυχή είμαστε εμείς που ζούμε, εμείς που αναπολούμε….. κι όλες οι μνήμες της ζωής δετές με τις ελπίδες, συνθέτουν τις αδούλωτες και αθάνατες πατρίδες.»

Συνημμένα:
Έξι υπομνήματα: Στον Πρωθυπουργό και στους Προέδρους των πολιτικών
κομμάτων της Βουλής.


 • Υπόμνημα – 1  /  Αθήνα, 29/7/2022  /  Αρ.πρωτ: 416

Προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης
και Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κ. Μητσοτάκη

 Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) έχει την τιμή να σας υποβάλλει ξανά το αίτημα του Δ.Σ. για άμεση συνάντηση μαζί σας.
Συγχρόνως με το αίτημα της συνάντησης, σας υποβάλλουμε υπόμνημα με τα θέματα- προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως συνταξιούχοι, μερικά από τα οποία είναι χωρίς αύριο, η κατάστασή τους είναι τα μέγιστα επιβαρυμένη, τόσο, που έχουν εξαντλήσει κάθε υπομονή μας και περαιτέρω αντοχή.

Κύριε Πρόεδρε,
Επειδή γνωρίζουμε ότι την περίοδο αυτή ετοιμάζεστε για τη ΔΕΘ και ιδιαίτερα ότι διαμορφώνεται το πρόγραμμα της Κυβέρνησης, που θα εξαγγείλετε την 10η Σεπτεμβρίου 2022 από το βήμα της αίθουσας εκδηλώσεων στον χώρο της Έκθεσης, με την παρουσία των Κοινωνικών εταίρων, καθώς και τη συνέντευξη τύπου που θα δώσετε την επόμενη ημέρα με πιο συγκεκριμένες τοποθετήσεις και ανάλογες αναλύσεις προς τους δημοσιογράφους, σας υποβάλλουμε αναλυτικό υπόμνημα και θα περιμένουμε, ακούγοντάς σας, να μας πληροφορήσετε ποια από τα αιτήματά μας αποδέχεστε και ποια σκοπεύετε να επιλύσετε εντός του 2022 και στις αρχές του 2023.

Αιτήματα:

 1. Η άμεση απόδοση της συνδρομής των φυσικών μελών της οργάνωσής μας των 0,20 ευρώ, που παρακρατούνται από τις συντάξεις κάθε μήνα, με τη σύμφωνη γνώμη των συνταξιούχων μελών μας.
  Είναι ανεξήγητη και προφανώς άδικη αλλά και παράνομη η μη απόδοση περίπου επί 5 έτη (2018, 2019, 2020, 2021, 2022), αφού με τους νόμους 4387/2016 και 4611/2019 προβλέπεται και η εκούσια παρακράτηση από τη σύνταξή μας και η απόδοσή της στις συνταξιουχικές οργανώσεις.
  Θερμή παράκληση για άμεση απόδοση, γιατί η Οργάνωσή μας με τους 60 Συλλόγους πανελλαδικά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα οικονομικής κατάρρευσης.
 2. Τα αναδρομικά από τις παράνομες κρατήσεις του 11μηνου (2015- 2016) που αφορούν τα δώρα (Χριστουγέννων και Πάσχα) και το επίδομα αδείας, μαζί με τις παράνομες κρατήσεις από τις επικουρικές μας συντάξεις, να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα εάν έχουν προσφύγει δικαστικά ή όχι.
 3. Ακρίβεια. Σας ζητούμε να προστατεύσετε τις συντάξεις μας από τη νέα οικονομική υποβάθμιση λόγω του τιμαρίθμου. Η απόδοση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής πρέπει να αφορά όλους τους συνταξιούχους και το όποιο τελικό ποσό του τιμαρίθμου να μην συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά. Εξάλλου, ο τιμάριθμος είναι προστασία της υπάρχουσας σύνταξης και σε καμία περίπτωση αύξηση.
 4. Προσωπική διαφορά. Η προσβλητική εφεύρεση του κ.Κατρούγκαλου της προσωπικής διαφοράς (χώρισε τη σύνταξή μας σε δύο κομμάτια) αποτελεί θέμα πολιτικής σύγκρουσης και το εισέπραξε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 στις εθνικές εκλογές. Εντός της θητείας σας πρέπει να το διορθώσετε κ. Πρωθυπουργέ, γιατί είμαστε βέβαιοι ότι το γνωρίζετε πως και άδικο είναι και παράνομο.Δεν είναι δυνατόν μετά από 12 χρόνια παγώματος των συντάξεών μας (πέραν των μεγάλων περικοπών που υπέστησαν- πάνω από 40%) να εμφανίζεται η προσωπική διαφορά ως καταβόθρα και να εξαφανίζει κάθε αναγκαία προσαύξηση των συντάξεών μας.
 5. ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων). Μαζί με την κατάργηση που έχετε εξαγγείλει, πρέπει να ξεκαθαρίσετε ότι μετά την κατάργηση θα προκύψει αύξηση ανάλογη στις συντάξεις και προφανώς δεν θα την εξαφανίσει η όποια προσωπική διαφορά.
 6. Σύνταξη χηρείας. Η τελευταία ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ρύθμιση Τσακλόγλου) είναι προσβλητική και απαράδεκτη. Σας θυμίζουμε ότι το εγχείρημα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ισοπεδωτικά καταστροφική σύνταξη χηρείας, απετράπη με τη δική σας δημόσια παρέμβαση ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Θεωρούμε ότι και τώρα μπορείτε και πρέπει να διορθώσετε το ΛΑΘΟΣ. Οι συντάξεις χηρείας να επανέλθουν στην προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση.
 7. Απονομή συντάξεων. Παρά το ότι έγιναν σημαντικά διορθωτικά βήματα από τον Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη, υπάρχουν ακόμη προβλήματα, αφού εκκρεμούν απονομές συντάξεων από το 2019.
 8. Φορολόγηση. Η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων έχει ξεπεράσει κάθε όριο δικαιοσύνης .
 •  Η φορολόγηση των χρημάτων που αποδίδονται με καθυστέρηση ετών στους δικαιούχους λόγω αποκλειστικής ευθύνης του e ΕΦΚΑ, παλαιότερα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φθάνει ακόμα και στο 50%.
 • Η φορολόγηση των αποδοθέντων που παρανόμως είχαν παρακρατηθεί (11μηνο κύριας σύνταξης) είναι πρόσφατο παράδειγμα μεγάλης φοροληστείας σε βάρος των συνταξιούχων.
 • Ακόμα και περίοδοι παραγραφής φορολογικών υποχρεώσεων παραμένουν όχι μόνο ισχυρές αλλά επιβάλλονται και πρόστιμα. Τελευταία έχει πάρει το θέμα διαστάσεις, χωρίς καμία διάθεση των υπηρεσιών να διορθώσουν τις παρανομίες.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η πολιτική σας εικόνα, η αξιοπρέπειά σας αλλά και η κοινωνική σας ευαισθησία μας δίνει την ελπίδα ότι ως υπερασπιστής του δικαίου και της προστασίας των πολιτών της πατρίδας, θα μας απαντήσετε ανάλογα και άμεσα.

Η τρίτη ηλικία με συσσωρευμένη τη γνώση και την εμπειρία ξέρει να τιμά τους πολιτικούς της συνέπειας, της σοβαρότητας και της ειλικρίνειας, που πιστεύουμε ότι σας διακρίνουν αλλά και να επιβραβεύει τις πολιτικές που προστατεύουν την ελληνική κοινωνία, ενισχύουν και επιβραβεύουν τις προσπάθειες και τους αγώνες του λαού μας για καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή, με τη λύση των προβλημάτων και την αποφυγή άλλων και προφανώς το έχουμε αποδείξει και στην πράξη.

Όπως σας αναγνωρίζουμε τις μεγάλες και σωστές προσπάθειες της Κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, επιθυμία μας είναι να πράξετε το ίδιο και για τα κοινωνικά και οικονομικά που έχουν δυσκολέψει τη ζωή και τα οποία η Κυβέρνησή σας με τις κατάλληλες πολιτικές επιλογές μπορεί και να εξομαλύνει και να επιλύσει, πολλά από αυτά άμεσα, και προφανώς μέσα σ’ αυτά εντάσσονται και τα δικά μας, που μερικώς και επιλεκτικά σας αναφέραμε στην παρούσα επιστολή μας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

 Ο Πρόεδρος                       Ηλίας Ηλιόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας
         Ερμόλαος Λινάρδος


 • Υπόμνημα – 2 /  Αθήνα, 29/7/2022  /  Αρ.πρωτ: 418

Προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ.Α.Τσίπρα

 Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η νέα Διοίκηση, που προέκυψε από το 71ο Πανελλαδικό Συνέδριο, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), με τους 60 πρωτοβάθμιους Συλλόγους σε ολόκληρη την επικράτεια και τους 400.000 περίπου συνταξιούχους που προέρχονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, έχει την τιμή να σας ζητήσει άμεση συνάντηση του Διοικητικού μας Συμβουλίου μαζί σας, προκειμένου αφενός να μας γνωρίσετε άμεσα, εμείς βεβαίως σας γνωρίζουμε πολύ καλά και έχουμε τη διάθεση και την πρόταση να δημιουργήσουμε καλή σχέση επικοινωνίας και συνεργασίας, καταθέτοντας τα αιτήματά μας και δυστυχώς προβλήματα με έντονα χαρακτηριστικά, που θέλουμε να σας τα αναπτύξουμε και προφανώς να ακούσουμε και τη θέση του κόμματός σας.

Κύριε Πρόεδρε,

Συγχρόνως με το αίτημά μας για συνάντηση, σας υποβάλλουμε με την παρούσα επιστολή μας μερικά από τα σημαντικότερα θέματά μας, προκειμένου αφενός να τα γνωρίζετε και κυρίως, αφετέρου, να τα συμπεριλάβετε, εφόσον συμφωνείτε, στην εξαγγελία του προγράμματος του κόμματός σας στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Σας βεβαιώνουμε ότι όλοι οι συνταξιούχοι, που βεβαίως θα τους ενημερώσουμε, θα περιμένουν να ακούσουν τις εξαγγελίες σας και ποια από τα θέματα- προβλήματά μας θα υποστηρίξετε και προφανώς αναλαμβάνετε την πολιτική δέσμευση, εφόσον ο ελληνικός λαός σας δώσει την εντολή της διακυβέρνησης της χώρας, να προβείτε στη λύση τους.

Αιτήματα:

 1. Συνδρομή 0,20 ευρώ.
  Όπως γνωρίζετε, αφού με τους δικούς σας νόμους θεσπίστηκε (4387/2016 και 4611/2019), προβλέπεται αφενός η είσπραξη κάθε μήνα η εκούσια συνδρομή των συνταξιούχων και αφετέρου η απόδοσή της στις συνταξιουχικές οργανώσεις για τις ανάγκες λειτουργίας τους . Είναι ανεξήγητη και προφανώς άδικη αλλά και παράνομη (αφού προβλέπεται ρητά από 2 νόμους) η μη απόδοση από τον e ΕΦΚΑ που τα εισπράττει περίπου επί 5 συνεχή έτη (2018, 2019, 2020, 2021, 2022).
  Η μη απόδοση έχει ήδη δημιουργήσει στην Οργάνωσή μας (προφανώς και στις άλλες οργανώσεις) και στους 60 Συλλόγους μας σοβαρά προβλήματα που μας οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση.
 1. Άμεση απόδοση των, παρανόμως παρακρατηθέντων, αναδρομικών του 11μηνου (2015-2016). Των δώρων (Χριστουγέννων- Πάσχα) και επιδόματος αδείας, καθώς και των επικουρικών συντάξεων σε όλους τους δικαιούχους, ανεξάρτητα εάν έχουν προσφύγει δικαστικά ή όχι.
 2. Ακρίβεια. Σας ζητούμε να υποστηρίξετε την προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τις συντάξεις μας από την οικονομική υποβάθμιση λόγω τιμαρίθμου. Απαιτούμε να αποδοθεί το ανάλογο ποσό του τιμαρίθμου σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα εάν έχουν προσωπική διαφορά ή όχι. Εξάλλου ο τιμάριθμος είναι προστασία της υπάρχουσας σύνταξης και σε καμία περίπτωση αύξηση.
 3. Προσωπική διαφορά. Μία παρέμβαση στις κύριες συντάξεις απαράδεκτη και προσβλητική. Βέβαια όταν έγινε αυτή η απίθανη τομή και διαχωρισμός της κύριας σύνταξης υπήρχε η Τρόικα που απαίτησε από τον ελληνικό λαό πολλά και παράλογα. Τώρα όμως μπορεί και πρέπει να διορθωθεί αυτό το έγκλημα.
  Δεν είναι δυνατόν μετά από 12 χρόνια παγώματος των συντάξεών μας (πέραν των μεγάλων περικοπών που υπέστησαν) να εμφανίζεται η προσωπική διαφορά ως καταβόθρα και να εξαφανίζει κάθε αναγκαία βελτίωση των συντάξεών μας.
 1. ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων). Μαζί με την κατάργηση που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι μετά την κατάργηση θα προκύψει αύξηση ανάλογη στις συντάξεις και προφανώς δεν θα την εξαφανίσει η όποια προσωπική διαφορά.
 2. Σύνταξη χηρείας. Η τελευταία ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ρύθμιση Τσακλόγλου) είναι προσβλητική και απαράδεκτη. Απαιτούμε άμεσα λύση, γιατί μπορεί και πρέπει να διορθωθεί το ΛΑΘΟΣ. Οι συντάξεις χηρείας να επανέλθουν στην προηγούμενη ρύθμιση που νομοθετήσατε ως Κυβέρνηση.
 3. Απονομή συντάξεων. Παρά τις συνεχείς και μεγαλόστομες εξαγγελίες του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα, αφού εκκρεμούν απονομές συντάξεων από το 2019.
 4. Φορολόγηση. Η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων έχει ξεπεράσει κάθε όριο δικαιοσύνης .Η φορολόγηση των χρημάτων που αποδίδονται με καθυστέρηση ετών στους δικαιούχους λόγω αποκλειστικής ευθύνης του e ΕΦΚΑ, παλαιότερα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φθάνει ακόμα και στο 50%.Η φορολόγηση των αποδοθέντων που παρανόμως είχαν παρακρατηθεί (11μηνο κύριας σύνταξης) είναι πρόσφατο παράδειγμα μεγάλης φοροληστείας σε βάρος των συνταξιούχων.
  Ακόμα και περίοδοι παραγραφής φορολογικών υποχρεώσεων παραμένουν όχι μόνο ισχυρές αλλά επιβάλλονται και πρόστιμα. Τελευταία έχει πάρει το θέμα διαστάσεις, χωρίς καμία διάθεση των υπηρεσιών να διορθώσουν τις παρανομίες.
 1. Επικουρική σύνταξη. Πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί το θέμα της ασφάλισης των επικουρικών συντάξεων. Ο κίνδυνος για τη χρηματοδότηση των νυν συνταξιούχων αλλά και αυτών που θα συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα 40 χρόνια είναι υπαρκτός, αλλά και η διασφάλιση των νέων μετά από 40 χρόνια- με πολλά και επικίνδυνα ερωτηματικά. Κατά την άποψή μας πρέπει να επιστρέψουμε πάλι στο ανταποδοτικό σύστημα.

Κύριε Πρόεδρε,

Με δεδομένη την κοινωνική σας ευαισθησία αλλά και το έντονο ενδιαφέρον σας για τα, δυστυχώς, πολλά προβλήματα που ζει μεγάλο μέρος του λαού μας -μέσα σ’ αυτό είμαστε κι εμείς της τρίτης ηλικίας (συνταξιούχοι και μη)- πιστεύουμε ότι θα υποστηρίξετε τις προσπάθειές μας και προφανώς στις εξαγγελίες του προγράμματος του κόμματός σας στη ΔΕΘ, όχι μόνο δεν θα μας ξεχάσετε αλλά καθαρά και συγκεκριμένα θα πάρετε δημόσια και ολοκληρωμένη θέση στα αιτήματά μας που θα μας δικαιώσουν, εμείς θα περιμένουμε να σας δούμε και να σας ακούσουμε.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της ΠΟΠΣ

Ο Πρόεδρος                   Ηλίας Ηλιόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας 
   Ερμόλαος Λινάρδος


 • Υπόμνημα – 3 /  Αθήνα, 29/7/2022  /  Αρ.πρωτ: 417

Προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ν.Ανδρουλάκη

 Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Το νέο Δ/κο Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), που προέκυψε από το 71ο Πανελλαδικό Συνέδριο, με τη συμμετοχή των 60 Συλλόγων μας που καλύπτουν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και εκπροσωπούμε 400.000 περίπου συνταξιούχους που προέρχονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, σας ζητά σύντομα συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να μας γνωρίσετε άμεσα, αλλά και για να σας ενημερώσουμε συγκεκριμένα και αναλυτικά για τα θέματα- προβλήματά μας, που δυστυχώς, είναι πολλά και μεγάλα και προφανώς να ακούσουμε –ελπίζουμε- από εσάς τις θέσεις του κόμματός σας.

Κύριε Πρόεδρε,

Συγχρόνως με το αίτημά μας για συνάντηση, σας υποβάλλουμε με την παρούσα επιστολή μας μερικά από τα σημαντικότερα θέματά μας, προκειμένου να τα γνωρίσετε αφενός και αφετέρου, για όποια συμφωνείτε, να τα συμπεριλάβετε στην εξαγγελία του προγράμματος του Κόμματός σας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Σας βεβαιώνουμε ότι οι συνταξιούχοι, εμείς θα τους ενημερώσουμε, θα περιμένουν να ακούσουν τις εξαγγελίες σας και ποια από τα αιτήματά μας στηρίζετε και για τα οποία θα πάρετε πολιτικές δημόσιες πρωτοβουλίες, να ικανοποιηθούν.

Αιτήματα:

 1. Η άμεση απόδοση της συνδρομής των φυσικών μελών της οργάνωσής μας των 0,20 ευρώ, που παρακρατούνται από τις συντάξεις κάθε μήνα, με τη σύμφωνη γνώμη των συνταξιούχων μελών μας. Είναι ανεξήγητη και προφανώς άδικη αλλά και παράνομη η μη απόδοση περίπου επί 5 έτη (2018, 2019, 2020, 2021, 2022), αφού με τους νόμους 4387/2016 και 4611/2019 προβλέπεται και η εκούσια παρακράτηση από τη σύνταξή μας και η απόδοσή της στις συνταξιουχικές οργανώσεις. Θερμή παράκληση για άμεση απόδοση, γιατί η Οργάνωσή μας με τους 60 Συλλόγους πανελλαδικά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα οικονομικής κατάρρευσης.
 2. Ακρίβεια: Απαίτησή μας είναι να προστατευθούν οι συντάξεις μας από τις μεγάλες αυξήσεις λόγω τιμαρίθμου. Η απόδοση του ποσού, λόγω της ακρίβειας, πρέπει να δοθεί πλήρως σε όλες τις συντάξεις, χωρίς να γίνει κανένας συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά. Εξάλλου ο τιμάριθμος δεν είναι αύξηση των συντάξεων αλλά προστασία από την ακρίβεια.
 3. Να αποδοθούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα (δώρα- επιδόματα αδείας και κρατήσεις των επικουρικών του 11μηνου 2015-2016) σε όλους, ανεξάρτητα αν έχουν προσφύγει δικαστικά ή όχι.
 4. Προσωπική διαφορά. Η προσβλητική εφεύρεση του κ.Κατρούγκαλου της προσωπικής διαφοράς (χώρισε τη σύνταξή μας σε δύο κομμάτια) αποτελεί θέμα πολιτικής σύγκρουσης και το εισέπραξε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 στις εθνικές εκλογές. Είμαστε βέβαιοι ότι το γνωρίζετε πως και άδικο είναι και παράνομο.
  Δεν είναι δυνατόν μετά από 12 χρόνια παγώματος των συντάξεών μας (πέραν των μεγάλων περικοπών που υπέστησαν- πάνω από 40%) να εμφανίζεται η προσωπική διαφορά ως καταβόθρα και να εξαφανίζει κάθε αναγκαία προσαύξηση των συντάξεών μας.
 1. Η ΕΑΣ όχι μόνο να σταματήσει να παρακρατείται και προφανώς να μην συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά, αλλά να επιστραφούν τα μέχρι 31/12/2018 παρανόμως παρακρατηθέντα.
 2. Συντάξεις χηρείας. Η τελευταία ρύθμιση του κ. Τσακλόγλου είναι πρόκληση και προσβολή για όλους μας. Όλες οι συντάξεις κάποια στιγμή γίνονται συντάξεις χηρείας και η νέα ρύθμιση τις οδηγεί σε μεγέθη φιλοδωρήματος. Αλίμονο στις οικογένειες. Απαιτούμε την επιστροφή στην προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση.
 3. Απονομή των συντάξεων. Επιτέλους να λήξει αυτή η παραπλάνηση ότι πλέον αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση που ξεπέρασε ακόμη και τα 5 χρόνια αρχίζει να ομαλοποιείται. Συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε (από διαμαρτυρίες συναδέλφων) ότι υπάρχει εκκρεμότητα από το 2019.
 4. Πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί το θέμα της ασφάλισης των επικουρικών συντάξεων. Ο κίνδυνος για την χρηματοδότηση των νυν συνταξιούχων αλλά και αυτών που θα συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα 40 χρόνια είναι υπαρκτός, αλλά και η διασφάλιση των νέων μετά από 40 χρόνια- με πολλά και επικίνδυνα ερωτηματικά. Κατά την άποψή μας πρέπει να επιστρέψουμε πάλι στο ανταποδοτικό σύστημα.
 5. Φορολόγηση. Η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων έχει ξεπεράσει κάθε όριο δικαιοσύνης .
  -Η φορολόγηση των χρημάτων που αποδίδονται με καθυστέρηση ετών στους δικαιούχους λόγω αποκλειστικής ευθύνης του e ΕΦΚΑ, παλαιότερα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φθάνει ακόμα και στο 50%.
  Η φορολόγηση των αποδοθέντων που παρανόμως είχαν παρακρατηθεί (11μηνο κύριας σύνταξης) είναι πρόσφατο παράδειγμα μεγάλης φοροληστείας σε βάρος των συνταξιούχων.
  Ακόμα και περίοδοι παραγραφής φορολογικών υποχρεώσεων παραμένουν όχι μόνο ισχυρές αλλά επιβάλλονται και πρόστιμα. Τελευταία έχει πάρει το θέμα διαστάσεις, χωρίς καμία διάθεση των υπηρεσιών να διορθώσουν τις παρανομίες.

Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζουμε πλέον καλά το έντονο ενδιαφέρον σας για τα προβλήματα των Ελλήνων αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις σας για την καθημερινότητα και τις ανάγκες του λαού μας που καταφανέστατα την παρούσα περίοδο είναι σε έξαρση. Ξέρουμε ακόμη ότι η κοινωνική σας ευαισθησία είναι σε υψηλό επίπεδο και ως εκ τούτου εκτιμούμε ότι, επειδή και εμείς της τρίτης ηλικίας είμαστε σε μεγάλες δυσκολίες ακόμα και βασικών αναγκών, και περιμένουμε κατά πρώτον βεβαίως την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα  σε συγκεκριμένες λύσεις, αλλά και εσείς κύριε Πρόεδρε και το κόμμα σας, εξάλλου έχετε μια τεράστια διαδρομή με φιλολαϊκές πολιτικές επιλογές, μπορείτε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης αλλά και τον δημόσιο λόγο σας να μας υποστηρίξετε στις διεκδικήσεις μας.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της ΠΟΠΣ

Ο Πρόεδρος                    Ηλίας Ηλιόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας     Ερμόλαος Λινάρδος


 • Υπόμνημα – 4 /  Αθήνα, 29/7/2022  /  Αρ.πρωτ: 419

Προς τον Γεν. Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
κ. Δημ.Κουτσούμπα

 Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Το Δ/κο Συμβούλιο της Πανελλήνιας Οργάνωσης των Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), που εκλέχτηκε προσφάτως (27/5/2022) από το 71ο Πανελλαδικό Συνέδριό μας, με τη συμμετοχή των 60 Πρωτοβάθμιων Σωματείων μας που έχουμε σε ολόκληρη την επικράτεια και που εκπροσωπούμε 400.000 περίπου συνταξιούχους που προέρχονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, έχει την τιμή να ζητήσει συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να μας γνωρίσετε άμεσα. Εμείς βεβαίως και σας γνωρίζουμε και παρακολουθούμε τις πολιτικές επιλογές και παρεμβάσεις σας και προφανώς μας ικανοποιεί το ότι δημόσια και συγκεκριμένα υποστηρίζετε πολλά αιτήματά μας, όμως θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τα θέματά μας.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Συγχρόνως με το αίτημά μας για συνάντηση, σας υποβάλλουμε με την παρούσα επιστολή μας μερικά από τα σημαντικότερα θέματά μας, προκειμένου και επισήμως να τα γνωρίζετε αλλά και συγκεκριμένα να πληροφορηθούμε σε ποια συμφωνείτε και βεβαίως θα τα συμπεριλάβετε στις εξαγγελίες του προγράμματός σας που θα πραγματοποιήσετε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Προφανώς όλοι οι συνάδελφοί μας που θα ενημερωθούν από μας για την επιστολή που σας στέλνουμε, θα περιμένουν, είμαστε σίγουροι οι περισσότεροι, να ακούσουν από τον λόγο σας τη στήριξη που εσείς θα αποφασίσετε να μας κάνετε στον αγώνα της διεκδίκησης λύσεων στα αιτήματά μας.

Αιτήματα:

 1. Η άμεση απόδοση της συνδρομής των φυσικών μελών της οργάνωσής μας των 0,20 ευρώ, που παρακρατούνται από τις συντάξεις κάθε μήνα, με τη σύμφωνη γνώμη των συνταξιούχων μελών μας. Είναι ανεξήγητη και προφανώς άδικη αλλά και παράνομη η μη απόδοση περίπου επί 5 έτη (2018, 2019, 2020, 2021, 2022), αφού με τους νόμους 4387/2016 και 4611/2019 προβλέπεται και η εκούσια παρακράτηση από τη σύνταξή μας και η απόδοσή της στις συνταξιουχικές οργανώσεις. Θερμή παράκληση για άμεση απόδοση, γιατί η Οργάνωσή μας με τους 60 Συλλόγους πανελλαδικά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα οικονομικής κατάρρευσης.
 2. Ακρίβεια: Απαίτησή μας είναι να προστατευθούν οι συντάξεις μας από τις μεγάλες αυξήσεις λόγω τιμαρίθμου. Η απόδοση του ποσού, λόγω της ακρίβειας, πρέπει να δοθεί πλήρως σε όλες τις συντάξεις, χωρίς να γίνει κανένας συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά. Εξάλλου ο τιμάριθμος δεν είναι αύξηση των συντάξεων αλλά προστασία από την ακρίβεια.
 3. Να αποδοθούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα (δώρα- επιδόματα αδείας και κρατήσεις των επικουρικών του 11μηνου 2015-2016) σε όλους, ανεξάρτητα αν έχουν προσφύγει δικαστικά ή όχι.
 4. Προσωπική διαφορά. Η προσβλητική εφεύρεση του κ.Κατρούγκαλου της προσωπικής διαφοράς (χώρισε τη σύνταξή μας σε δύο κομμάτια) αποτελεί θέμα πολιτικής σύγκρουσης και το εισέπραξε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 στις εθνικές εκλογές. Είμαστε βέβαιοι ότι το γνωρίζετε πως και άδικο είναι και παράνομο.

Δεν είναι δυνατόν μετά από 12 χρόνια παγώματος των συντάξεών μας (πέραν των μεγάλων περικοπών που υπέστησαν- πάνω από 40%) να εμφανίζεται η προσωπική διαφορά ως καταβόθρα και να εξαφανίζει κάθε αναγκαία προσαύξηση των συντάξεών μας.

 1. Η ΕΑΣ όχι μόνο να σταματήσει να παρακρατείται και προφανώς να μην συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά, αλλά να επιστραφούν τα μέχρι 31/12/2018 παρανόμως παρακρατηθέντα.
 2. Συντάξεις χηρείας. Η τελευταία ρύθμιση του κ. Τσακλόγλου είναι πρόκληση και προσβολή για όλους μας. Όλες οι συντάξεις κάποια στιγμή γίνονται συντάξεις χηρείας και η νέα ρύθμιση τις οδηγεί σε μεγέθη φιλοδωρήματος. Αλίμονο στις οικογένειες.
 3. Απονομή των συντάξεων. Επιτέλους να λήξει αυτή η παραπλάνηση ότι πλέον αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση που ξεπέρασε ακόμη και τα 5 χρόνια αρχίζει να ομαλοποιείται. Συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε (από διαμαρτυρίες συναδέλφων) ότι υπάρχει εκκρεμότητα από το 2019.
 4. Πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί το θέμα της ασφάλισης των επικουρικών συντάξεων. Ο κίνδυνος για την χρηματοδότηση των νυν συνταξιούχων αλλά και αυτών που θα συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα 40 χρόνια είναι υπαρκτός, αλλά και η διασφάλιση των νέων μετά από 40 χρόνια- με πολλά και επικίνδυνα ερωτηματικά. Κατά την άποψή μας πρέπει να επιστρέψουμε πάλι στο ανταποδοτικό σύστημα.
 5. Φορολόγηση. Η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων έχει ξεπεράσει κάθε όριο δικαιοσύνης .

-Η φορολόγηση των χρημάτων που αποδίδονται με καθυστέρηση ετών στους δικαιούχους λόγω αποκλειστικής ευθύνης του e ΕΦΚΑ, παλαιότερα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φθάνει ακόμα και στο 50%.

Η φορολόγηση των αποδοθέντων που παρανόμως είχαν παρακρατηθεί (11μηνο κύριας σύνταξης) είναι πρόσφατο παράδειγμα μεγάλης φοροληστείας σε βάρος των συνταξιούχων.

Ακόμα και περίοδοι παραγραφής φορολογικών υποχρεώσεων παραμένουν όχι μόνο ισχυρές αλλά επιβάλλονται και πρόστιμα. Τελευταία έχει πάρει το θέμα διαστάσεις, χωρίς καμία διάθεση των υπηρεσιών να διορθώσουν τις παρανομίες.

 

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Η κοινωνική σας ευαισθησία είναι δεδομένη αλλά και το υψηλό ενδιαφέρον σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ζει μεγάλος αριθμός του λαού μας, μέσα σε αυτόν είναι και η συντριπτική πλειοψηφία της τρίτης ηλικίας (συνταξιούχοι και μη- φτωχοί).

Πιστεύουμε κ. Γενικέ, ότι και πάλι θα υποστηρίξετε τον δίκαιο αγώνα μας και ειδικά στις εξαγγελίες του προγράμματός σας στη ΔΕΘ συγκεκριμένα, με καθαρή και δημόσια θέση, θα μας ανακοινώσετε την υποστήριξή του κόμματός σας στα θέματα που εσείς θα αποφασίσετε.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της ΠΟΠΣ

Ο Πρόεδρος                  Ηλίας Ηλιόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας   Ερμόλαος Λινάρδος


 • Υπόμνημα – 5 /  Αθήνα, 29/7/2022  /  Αρ.πρωτ: 421

Προς τον Πρόεδρο του Κόμματος «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ.Κ.Βελόπουλο

 Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Το νέο Δ/κο Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), που προέκυψε από το 71ο Πανελλαδικό Συνέδριο, με τη συμμετοχή των 60 Συλλόγων μας που καλύπτουν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και εκπροσωπούμε 400.000 περίπου συνταξιούχους που προέρχονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, σας ζητά σύντομα συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να μας γνωρίσετε άμεσα, αλλά και για να σας ενημερώσουμε συγκεκριμένα και αναλυτικά για τα θέματα- προβλήματά μας, που δυστυχώς, είναι πολλά και μεγάλα και προφανώς να ακούσουμε –ελπίζουμε- από εσάς τις θέσεις του κόμματός σας.

Κύριε Πρόεδρε,

Συγχρόνως με το αίτημά μας για συνάντηση, σας υποβάλλουμε με την παρούσα επιστολή μας μερικά από τα σημαντικότερα θέματά μας, προκειμένου να τα γνωρίσετε αφενός και αφετέρου, για όποια συμφωνείτε, να τα συμπεριλάβετε στην εξαγγελία του προγράμματος του Κόμματός σας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Σας βεβαιώνουμε ότι οι συνταξιούχοι, εμείς θα τους ενημερώσουμε, θα περιμένουν να ακούσουν τις εξαγγελίες σας και ποια από τα αιτήματά μας στηρίζετε και για τα οποία θα πάρετε πολιτικές δημόσιες πρωτοβουλίες, να ικανοποιηθούν.

Αιτήματα:

 1. Η άμεση απόδοση της συνδρομής των φυσικών μελών της οργάνωσής μας των 0,20 ευρώ, που παρακρατούνται από τις συντάξεις κάθε μήνα, με τη σύμφωνη γνώμη των συνταξιούχων μελών μας. Είναι ανεξήγητη και προφανώς άδικη αλλά και παράνομη η μη απόδοση περίπου επί 5 έτη (2018, 2019, 2020, 2021, 2022), αφού με τους νόμους 4387/2016 και 4611/2019 προβλέπεται και η εκούσια παρακράτηση από τη σύνταξή μας και η απόδοσή της στις συνταξιουχικές οργανώσεις. Θερμή παράκληση για άμεση απόδοση, γιατί η Οργάνωσή μας με τους 60 Συλλόγους πανελλαδικά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα οικονομικής κατάρρευσης.
 2. Ακρίβεια: Απαίτησή μας είναι να προστατευθούν οι συντάξεις μας από τις μεγάλες αυξήσεις λόγω τιμαρίθμου. Η απόδοση του ποσού, λόγω της ακρίβειας, πρέπει να δοθεί πλήρως σε όλες τις συντάξεις, χωρίς να γίνει κανένας συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά. Εξάλλου ο τιμάριθμος δεν είναι αύξηση των συντάξεων αλλά προστασία από την ακρίβεια.
 3. Να αποδοθούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα (δώρα- επιδόματα αδείας και κρατήσεις των επικουρικών του 11μηνου 2015-2016) σε όλους, ανεξάρτητα αν έχουν προσφύγει δικαστικά ή όχι.
 4. Προσωπική διαφορά. Η προσβλητική εφεύρεση του κ.Κατρούγκαλου της προσωπικής διαφοράς (χώρισε την κύρια σύνταξή μας σε δύο κομμάτια) αποτελεί θέμα πολιτικής σύγκρουσης και το εισέπραξε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 στις εθνικές εκλογές. Είμαστε βέβαιοι ότι το γνωρίζετε πως και άδικο είναι και παράνομο.

Δεν είναι δυνατόν μετά από 12 χρόνια παγώματος των συντάξεών μας (πέραν των μεγάλων περικοπών που υπέστησαν- πάνω από 40%) να εμφανίζεται η προσωπική διαφορά ως καταβόθρα και να εξαφανίζει κάθε αναγκαία προσαύξηση των συντάξεών μας.

 1. Η ΕΑΣ όχι μόνο να σταματήσει να παρακρατείται και προφανώς να μην συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά, αλλά να επιστραφούν τα μέχρι 31/12/2018 παρανόμως παρακρατηθέντα.
 2. Συντάξεις χηρείας. Η τελευταία ρύθμιση του κ. Τσακλόγλου είναι πρόκληση και προσβολή για όλους μας. Όλες οι συντάξεις κάποια στιγμή γίνονται συντάξεις χηρείας και η νέα ρύθμιση τις οδηγεί σε μεγέθη φιλοδωρήματος. Αλίμονο στις οικογένειες. Απαιτούμε την επιστροφή στην προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση.
 3. Απονομή των συντάξεων. Επιτέλους να λήξει αυτή η παραπλάνηση ότι πλέον αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση που ξεπέρασε ακόμη και τα 5 χρόνια αρχίζει να ομαλοποιείται. Συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε (από διαμαρτυρίες συναδέλφων) ότι υπάρχει εκκρεμότητα από το 2019.
 4. Πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί το θέμα της ασφάλισης των επικουρικών συντάξεων. Ο κίνδυνος για την χρηματοδότηση των νυν συνταξιούχων αλλά και αυτών που θα συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα 40 χρόνια είναι υπαρκτός, αλλά και η διασφάλιση των νέων μετά από 40 χρόνια- με πολλά και επικίνδυνα ερωτηματικά. Κατά την άποψή μας πρέπει να επιστρέψουμε πάλι στο ανταποδοτικό σύστημα.
 5. Φορολόγηση. Η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων έχει ξεπεράσει κάθε όριο δικαιοσύνης .

-Η φορολόγηση των χρημάτων που αποδίδονται με καθυστέρηση ετών στους δικαιούχους λόγω αποκλειστικής ευθύνης του e ΕΦΚΑ, παλαιότερα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φθάνει ακόμα και στο 50%.

Η φορολόγηση των αποδοθέντων που παρανόμως είχαν παρακρατηθεί (11μηνο κύριας σύνταξης) είναι πρόσφατο παράδειγμα μεγάλης φοροληστείας σε βάρος των συνταξιούχων.

Ακόμα και περίοδοι παραγραφής φορολογικών υποχρεώσεων παραμένουν όχι μόνο ισχυρές αλλά επιβάλλονται και πρόστιμα. Τελευταία έχει πάρει το θέμα διαστάσεις, χωρίς καμία διάθεση των υπηρεσιών να διορθώσουν τις παρανομίες.

Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζουμε πλέον καλά το έντονο ενδιαφέρον σας για τα προβλήματα των Ελλήνων αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις σας για την καθημερινότητα και τις ανάγκες του λαού μας που καταφανέστατα την παρούσα περίοδο είναι σε έξαρση. Ξέρουμε ακόμη ότι η κοινωνική σας ευαισθησία είναι σε υψηλό επίπεδο και ως εκ τούτου εκτιμούμε ότι, επειδή και εμείς της τρίτης ηλικίας είμαστε σε μεγάλες δυσκολίες ακόμα και βασικών αναγκών, και περιμένουμε κατά πρώτον βεβαίως την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα  σε συγκεκριμένες λύσεις, αλλά και εσείς κύριε Πρόεδρε και το κόμμα σας, εξάλλου έχετε διαδρομή με φιλολαϊκές πολιτικές επιλογές, μπορείτε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης αλλά και τον δημόσιο λόγο σας να μας υποστηρίξετε στις διεκδικήσεις μας.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της ΠΟΠΣ

Ο Πρόεδρος                   Ηλίας Ηλιόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας    Ερμόλαος Λινάρδος


 • Υπόμνημα – 6 /  Αθήνα, 29/7/2022  /  Αρ.πρωτ: 420

Προς τον Πρόεδρο του Κόμματος «ΜΕΡΑ 25»  κ.Γ. Βαρουφάκη

 Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Το νέο Δ/κο Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), που προέκυψε από το 71ο Πανελλαδικό Συνέδριο, με τη συμμετοχή των 60 Συλλόγων μας που καλύπτουν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και εκπροσωπούμε 400.000 περίπου συνταξιούχους που προέρχονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, σας ζητά σύντομα συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να μας γνωρίσετε άμεσα, αλλά και για να σας ενημερώσουμε συγκεκριμένα και αναλυτικά για τα θέματα- προβλήματά μας, που δυστυχώς, είναι πολλά και μεγάλα και προφανώς να ακούσουμε –ελπίζουμε- από εσάς τις θέσεις του κόμματός σας.

Κύριε Πρόεδρε,

Συγχρόνως με το αίτημά μας για συνάντηση, σας υποβάλλουμε με την παρούσα επιστολή μας μερικά από τα σημαντικότερα θέματά μας, προκειμένου να τα γνωρίσετε αφενός και αφετέρου, για όποια συμφωνείτε, να τα συμπεριλάβετε στην εξαγγελία του προγράμματος του Κόμματός σας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Σας βεβαιώνουμε ότι οι συνταξιούχοι, εμείς θα τους ενημερώσουμε, θα περιμένουν να ακούσουν τις εξαγγελίες σας και ποια από τα αιτήματά μας στηρίζετε και για τα οποία θα πάρετε πολιτικές δημόσιες πρωτοβουλίες, να ικανοποιηθούν.

Αιτήματα:

 1. Η άμεση απόδοση της συνδρομής των φυσικών μελών της οργάνωσής μας των 0,20 ευρώ, που παρακρατούνται από τις συντάξεις κάθε μήνα, με τη σύμφωνη γνώμη των συνταξιούχων μελών μας. Είναι ανεξήγητη και προφανώς άδικη αλλά και παράνομη η μη απόδοση περίπου επί 5 έτη (2018, 2019, 2020, 2021, 2022), αφού με τους νόμους 4387/2016 και 4611/2019 προβλέπεται και η εκούσια παρακράτηση από τη σύνταξή μας και η απόδοσή της στις συνταξιουχικές οργανώσεις. Θερμή παράκληση για άμεση απόδοση, γιατί η Οργάνωσή μας με τους 60 Συλλόγους πανελλαδικά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα οικονομικής κατάρρευσης.
 2. Ακρίβεια: Απαίτησή μας είναι να προστατευθούν οι συντάξεις μας από τις μεγάλες αυξήσεις λόγω τιμαρίθμου. Η απόδοση του ποσού, λόγω της ακρίβειας, πρέπει να δοθεί πλήρως σε όλες τις συντάξεις, χωρίς να γίνει κανένας συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά. Εξάλλου ο τιμάριθμος δεν είναι αύξηση των συντάξεων αλλά προστασία από την ακρίβεια.
 3. Να αποδοθούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα (δώρα- επιδόματα αδείας και κρατήσεις των επικουρικών του 11μηνου 2015-2016) σε όλους, ανεξάρτητα αν έχουν προσφύγει δικαστικά ή όχι.
 4. Προσωπική διαφορά. Η προσβλητική εφεύρεση του κ.Κατρούγκαλου της προσωπικής διαφοράς (χώρισε την κύρια σύνταξή μας σε δύο κομμάτια) αποτελεί θέμα πολιτικής σύγκρουσης και το εισέπραξε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 στις εθνικές εκλογές. Είμαστε βέβαιοι ότι το γνωρίζετε πως και άδικο είναι και παράνομο.

Δεν είναι δυνατόν μετά από 12 χρόνια παγώματος των συντάξεών μας (πέραν των μεγάλων περικοπών που υπέστησαν- πάνω από 40%) να εμφανίζεται η προσωπική διαφορά ως καταβόθρα και να εξαφανίζει κάθε αναγκαία προσαύξηση των συντάξεών μας.

 1. Η ΕΑΣ όχι μόνο να σταματήσει να παρακρατείται και προφανώς να μην συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά, αλλά να επιστραφούν τα μέχρι 31/12/2018 παρανόμως παρακρατηθέντα.
 2. Συντάξεις χηρείας. Η τελευταία ρύθμιση του κ. Τσακλόγλου είναι πρόκληση και προσβολή για όλους μας. Όλες οι συντάξεις κάποια στιγμή γίνονται συντάξεις χηρείας και η νέα ρύθμιση τις οδηγεί σε μεγέθη φιλοδωρήματος. Αλίμονο στις οικογένειες. Απαιτούμε την επιστροφή στην προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση.
 3. Απονομή των συντάξεων. Επιτέλους να λήξει αυτή η παραπλάνηση ότι πλέον αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση που ξεπέρασε ακόμη και τα 5 χρόνια αρχίζει να ομαλοποιείται. Συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε (από διαμαρτυρίες συναδέλφων) ότι υπάρχει εκκρεμότητα από το 2019.
 4. Πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί το θέμα της ασφάλισης των επικουρικών συντάξεων. Ο κίνδυνος για την χρηματοδότηση των νυν συνταξιούχων αλλά και αυτών που θα συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα 40 χρόνια είναι υπαρκτός, αλλά και η διασφάλιση των νέων μετά από 40 χρόνια- με πολλά και επικίνδυνα ερωτηματικά. Κατά την άποψή μας πρέπει να επιστρέψουμε πάλι στο ανταποδοτικό σύστημα.
 5. Φορολόγηση. Η φορολογική επιβάρυνση των συνταξιούχων έχει ξεπεράσει κάθε όριο δικαιοσύνης .

-Η φορολόγηση των χρημάτων που αποδίδονται με καθυστέρηση ετών στους δικαιούχους λόγω αποκλειστικής ευθύνης του e ΕΦΚΑ, παλαιότερα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φθάνει ακόμα και στο 50%.

Η φορολόγηση των αποδοθέντων που παρανόμως είχαν παρακρατηθεί (11μηνο κύριας σύνταξης) είναι πρόσφατο παράδειγμα μεγάλης φοροληστείας σε βάρος των συνταξιούχων.

Ακόμα και περίοδοι παραγραφής φορολογικών υποχρεώσεων παραμένουν όχι μόνο ισχυρές αλλά επιβάλλονται και πρόστιμα. Τελευταία έχει πάρει το θέμα διαστάσεις, χωρίς καμία διάθεση των υπηρεσιών να διορθώσουν τις παρανομίες.

Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζουμε πλέον καλά το έντονο ενδιαφέρον σας για τα προβλήματα των Ελλήνων αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις σας για την καθημερινότητα και τις ανάγκες του λαού μας που καταφανέστατα την παρούσα περίοδο είναι σε έξαρση. Ξέρουμε ακόμη ότι η κοινωνική σας ευαισθησία είναι σε υψηλό επίπεδο και ως εκ τούτου εκτιμούμε ότι, επειδή και εμείς της τρίτης ηλικίας είμαστε σε μεγάλες δυσκολίες ακόμα και βασικών αναγκών, και περιμένουμε κατά πρώτον βεβαίως την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα  σε συγκεκριμένες λύσεις, αλλά και εσείς κύριε Πρόεδρε και το κόμμα σας, εξάλλου έχετε διαδρομή με φιλολαϊκές πολιτικές επιλογές, μπορείτε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης αλλά και τον δημόσιο λόγο σας να μας υποστηρίξετε στις διεκδικήσεις μας.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της ΠΟΠΣ

Ο Πρόεδρος                    Ηλίας Ηλιόπουλος
Ο Γεν. Γραμματέας
     Ερμόλαος Λινάρδος