ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ της ΠΟΠΣ προς τους Υπουργό και Υφυπουργό Εργασίας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Αθήνα 1/2/2022
Αρ. Πρωτ: 51


Προς
το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη

Σταδίου 29, Αθήνα

Κοιν:
  1. Γραφείο Υφυπουργού κ. Π. Τσακλόγλου
  2. Σύλλογοι/ Σύνδεσμοι πολιτικών συνταξιούχων σε όλη τη χώρα

Θέμα: «Τροποποίηση συνταξιοδοτικής νομοθεσίας»

Κύριε Υπουργέ,
Σε συνέχεια του αριθμ 1/5-1-2022 σχετικού εγγράφου μας για την εγκύκλιο του Υφυπουργού Εργασίας κ. Παν. Τσακλόγλου και μετά τις διευκρινίσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «η σχετική εγκύκλιος αφορά στη συσσώρευση συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και χηρείας,» θα έχει εφαρμογή μετά την 1η Ιανουαρίου 2022, σας διατυπώνουμε και πάλι την ανησυχία και την αγανάκτηση των πολιτικών συνταξιούχων για την εμμονή σας στην εφαρμογή των άδικων διατάξεων του άρθρου 7 παρ 5 του Ν.4387/16 (Ν.4670/2020) που η προηγούμενη ηγεσία δεν εφάρμοσε επί 6 χρόνια από την ισχύ τους.

Γι’ αυτό σας ζητούμε και σας παρακαλούμε για την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του ως άνω νόμου, με σκοπό τον συνυπολογισμό του ποσού της εθνικής σύνταξης του θανόντα συνταξιούχου σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων (εξ ιδίου δικαιώματος) και δικαιώματος λόγω θανάτου, δεδομένου ότι το ποσό της μεταβιβαζόμενης σύνταξης υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Εάν επιμένετε στην εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου, αποδεικνύεται αναμφισβήτητα  η σκληρή κοινωνική πολιτική σας για χιλιάδες συνταξιούχους, που πλήρωσαν βαρύ τίμημα με
τη συντριπτική μείωση των συντάξεών τους, για την οικονομική χρεοκοπία και το δημοσιονομικό κατάντημα της χώρας, χωρίς δική τους ευθύνη.
Σας υπενθυμίζουμε πάντως ότι είχατε υποσχεθεί αποκατάσταση των ρημαγμένων με τους μνημονιακούς νόμους συντάξεων σε όλους τους συνταξιούχους. Με την έκδοση όμως και την εφαρμογή διατάξεων αμφίβολης ερμηνείας φτωχοποιείτε περισσότερο τους συνταξιούχους.

Θα ήταν χρήσιμο για μας να έχουμε σχετική ενημέρωση για το ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες συνταξιούχους μετά την 30η Δεκεμβρίου 2021 που ανακοινώθηκε η εγκύκλιός σας.

Για το Δ.Σ.
Με τιμή

Ο Πρόεδρος                   Χρ. Μπουρδούκης
Ο Γεν. Γραμματέας     
Ερμ. Λινάρδος