Υπόμνημα pρος τον Υπουργό Εργασίας

Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων
Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας
Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών
Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων

 Αθήνα 19/9/2022

Υπόμνημα
Προς τον Υπουργό Εργασίας
κ. Κωστή Χατζηδάκη

 Κύριε Υπουργέ

Οι δικαιούχες οργανώσεις του 0,20 ευρώ του νόμου 4387/16, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με τον 4611/19, πραγματοποιούν μια ακόμη παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο σας την Πέμπτη 22/9/22 και ώρα 10:30π.μ. με αίτημα η αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί μαζί σας, προκειμένου να μας ενημερώσετε για τις θέσεις σας γύρω από την εξέλιξη αυτού του σοβαρού για τη λειτουργία των συνταξιουχικών σωματείων προβλήματος.

Παρά τα επανειλημμένα προς εσάς αιτήματα για συνάντηση μαζί σας, αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό. Επίσης παρά το ότι εμείς από τη δική μας πλευρά δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις μέχρι τώρα υπουργικές αποφάσεις των προκατόχων σας.

Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει απάντηση για τη νομοθετημένη διάταξη για την καταβολή των λειτουργικών δαπανών των σωματείων που οι ίδιοι οι συνταξιούχοι πληρώνουν. Γιατί δεν υπογράφεται η υπουργική απόφαση για την υλοποίησή της και οι δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις δεν έχουν λάβει τα χρήματα που δικαιούνται από το 2018 για τις λειτουργικές τους δαπάνες και κινδυνεύουν με εξώσεις από τα γραφεία τους;

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί, αφού από τις οργανώσεις μας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την κατανομή των ποσοστών και την απόδοση που έγινε με τις προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, που υπέγραψαν οι υπουργοί Α. Πετρόπουλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο Υπουργός Ι. Βρούτσης της Ν.Δ, εδώ και αρκετό καιρό αδικαιολόγητα δεν υπογράφεται η υπουργική απόφαση ως συνέχεια των προηγούμενων για την απόδοσή τους.

Επίσης, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί, ενώ από τις απαντήσεις του Υπουργείου σας στην εθνική αντιπροσωπία μετά από ερωτήσεις Βουλευτών διά στόματος του Υφ. Κ. Π. Τσακλόγλου προκύπτει, ότι ετοιμάζεται κάποια διαδικασία για την πιο δίκαια και διαφανή κατανομή, εμείς δεν καλούμαστε να έχουμε λόγο σε αυτό το ζήτημα.

Δεν μπορούμε επίσης να καταλάβουμε γιατί μέσα στις απαντήσεις του κ. Π. Τσακλόγλου σε επερωτώντες Βουλευτές, ο κ. Υφυπουργός χαρακτηρίζει τα ποσά αυτά «Πόρο» από τη στιγμή που οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτά προέρχονται από οικειοθελείς εισφορές, με βάση τον νόμο των συνταξιούχων για την κάλυψη των λειτουργικών κ.α. αναγκών των οργανώσεων μας.

Κύριε Υπουργέ,

Όλη αυτή η κωλυσιεργία γίνεται εμπόδιο στη λειτουργία των σωματείων μας. Εσείς και η κυβέρνηση που με κάθε ευκαιρία αναφέρεστε στην υποχρέωση της εφαρμογής των νόμων, πώς και γιατί δεν εφαρμόζετε το νόμο στην συγκεκριμένη περίπτωση; Πώς και γιατί καταδικάζετε σε οικονομικό μαρασμό τα συνταξιουχικά σωματεία στερώντας τους δικά τους χρήματα;

Ο κόμπος, όπως καταλαβαίνετε, έχει φθάσει στο χτένι. Τα σωματεία μας δεν αντέχουν άλλο αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και σας καλούμε πέρα από το τι σκέφτεστε να πράξετε στο μέλλον, τώρα άμεσα να υπογράψετε την υπουργική απόφαση και να αποδοθούν στα σωματεία μας τα ήδη συσσωρεύθεντα ποσά που είναι σε ειδικό λογαριασμό στον ΕΦΚΑ.

Δεν ξέρουμε, ούτε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μετά από αρκετό χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων σας, δεν έχετε βρει λίγο χρόνο να δεχθείτε την αντιπροσωπία μας, όταν με τους προκατόχους σας τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρξε. Συγκεκριμένα ο κ. Γ. Κατρούγκαλος στην σύντομη θητεία του στο Υπουργείο Εργασίας μας δέχθηκε τρεις φορές, ο κ. Α. Πετρόπουλος οκτώ, ο κ. Ι. Βρούτσης επίσης τρεις φορές μέσα στον σύντομο επίσης χρόνο του στο Υπουργείο.

Περιμένουμε λοιπόν την απάντησή σας για συνάντηση.

 

Μετά Τιμής

Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις

ΚΑΛΕΣΜΑ

Καλούνται οι Πρόεδροι και τα Μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων Αττικής (Αθηνών, «Ποσειδών», Δυτικής Αττικής, Ανατολικής Αττικής, Πειραιά, Καλλιθέας) να παρευρεθούν σε αυτή την κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας, γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γενικός Γραμματέας

Ηλίας Ηλιόπουλος                                                                Ερμόλαος Λινάρδος