Ψηφίσματα 71ου Συνεδρίου της ΠΟΠΣ

 • 1ο Ψήφισμα
  Οι Αντιπρόσωποι του 71ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πολιτικών συνταξιούχων, που εκπροσωπούμε τους 58 Συλλόγους σε ολόκληρη τη χώρα, αποφασίσαμε στη συνεδρίαση της 27ης Μαΐου 2022, να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά και να δώσει λύσεις στα παρακάτω αιτήματά μας:
 1. Αυξήσεις στις συντάξεις μας και επιστροφή των αναδρομικών από τις άδικες περικοπές των μνημονιακών νόμων.
 2. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, επιδόματα δώρων και αδείας.
 3. Διακοπή και επιστροφή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς.
 4. Την πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ και τη λειτουργία πλήρους πληροφοριακού συστήματος για την άμεση έκδοση των συντάξεων και να σταματήσει η πρόσληψη και πιστοποίηση ιδιωτών λογιστών και δικηγόρων καθώς και στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα σε διευθυντικές θέσεις με προκλητικούς μισθούς, προσβάλλοντας βάναυσα τη διοικητική ιεραρχία.
 5. Την ενίσχυση της χρηματοδότησης του δημοσίου ΕΣΥ για την κάλυψη των αναγκών όλων των πολιτών, που το προσωπικό του αναδείχθηκε σε ηρωική μορφή κατά την πανδημία του κορωνοϊού.
 6. Την επαναφορά της επικουρικής ασφάλισης στο δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
 7. Την ανάκληση της ανάλγητης εγκυκλίου του Υπ. Εργασίας, με την οποία δεν μεταβιβάζεται το ποσό της Εθνικής Σύνταξης λόγω θανάτου στους επιζώντες συζύγους μετά την τριετία, εφόσον αυτοί παίρνουν τη δική τους εθνική σύνταξη.
 8. Την επαναφορά του αφορολόγητου στο ποσό των 12.000 ευρώ και την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής.
 9. Την απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού για την κύρια κατοικία.
 10. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα υπερκέρδη από την αύξηση των χρηματιστηριακών τιμών του ρεύματος, αερίου και πετρελαίου.
 11. Τη φορολογική ελάφρυνση σε συνταξιούχους που συντηρούν άνεργα παιδιά και σε συνταξιούχους που διαμένουν σε παραμεθόριες περιοχές καθώς και σε πολύτεκνες οικογένειες.
 12. Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στους συνταξιούχους που πληρώνουν ακόμα δόσεις για την εξόφληση του δανείου της πρώτης κατοικίας τους.

Να πάρει η Κυβέρνηση δραστικά μέτρα για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Αθήνα, 27/5/2022
Για το Προεδρείο του Συνεδρίου

Ο Προέδρος Μαθιόπουλος Φώτιος
Ο Αντιπρόεδρος Παζιάνας Γεώργιος
Ο Γραμματέας Νικολουδάκης Γεώργιος

 • 2ο Ψήφισμα.
  Η 19η Μαΐου είναι η μέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Είναι η μέρα μνήμης, τιμής και χρέους. Τιμούμε τη μνήμη των 353.000 θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, που σφαγιάστηκαν και εξοντώθηκαν απ’ τις πατρογονικές τους εστίες από τους Νεότουρκους και Κεμαλικούς.
  Οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο, δεν είναι απόντες, μα παρόντες. Με την ιστορική μνήμη παρίστανται και μας δείχνουν τον δρόμο του καθήκοντος, της ευθύνης, της αποστολής.
  Το αίμα και το κλάμα των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου δεν έχουν στεγνώσει.
  Δεν ξεχνούμε.

Αθήνα, 27/5/2022
Για το Προεδρείο του Συνεδρίου

Ο Προέδρος Μαθιόπουλος Φώτιος
Ο Αντιπρόεδρος Παζιάνας Γεώργιος
Ο Γραμματέας Νικολουδάκης Γεώργιος