ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 8

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
ΒΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Ευχόμαστε σε όλους τους Συναδέλφους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία και χαρούμενα γεγονότα, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Α. ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

 1. Απόφαση ελεύθερης εισόδου στους Αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία για τους εκπαιδευτικούς έχει αποσταλεί ανάλογο κείμενο ενημέρωσης στις 9/1/2023
 2. Παράσταση διαμαρτυρίας από τις Συνταξιουχικές Οργανώσεις του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στο Μέγαρο Μαξίμου Γραφείο Πρωθυπουργού για την απαράδεκτη και παράνομη καθυστέρηση απονομής από το 2018 έως και το 2023 της συνδρομής των 0,20 ευρώ στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι θετικό. Έχουν αποσταλεί στις 11 και 13/1/2023 ανάλογο ενημερωτικό έγγραφο.
 3. Νέο ασφαλιστικό ρυθμίσεις –τροποποιήσειςαλλαγές. Οι νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού που ισχύουν από 1/1/2023. Έχει αποσταλεί ανάλογο ενημερωτικό έγγραφο στις 19-1-2023.
 4. Παροχές στην ανταποδοτική σύνταξη από τον νόμο 4670/2020. Έχει κοινοποιηθεί ανάλογο έγγραφο στις 20/1/2023.

Β. Εκλογές Συλλόγων/Συνδέσμων της ΠΟΠΣ

 1. Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας.
  Ο ανωτέρω Σύνδεσμος μέλος της ΠΟΠΣαποφάσισε την πραγματοποίηση της εκλογοαπολογιστικής του συνέλευσης στις 5 Δεκεμβρίου 2022 και την πραγματοποίησή της στις 19 Ιανουαρίου 2023.
  Η ανακοίνωση της απόφασης της κοινοποιήθηκε στην ΠΟΠΣ στις 10 Ιανουαρίου του 2023, μία ημέρα μετά την προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για τα όργανα Δ. Συμβούλιο,  Εξελεγκτική Επιτροπή του Συλλόγου και αντιπροσώπων για τα συνέδρια της ΠΟΠΣ.
  Καταφανέστατα ο λόγος ήταν για να μην υποβληθούν άλλες υποψηφιότητες από τις άλλες παρατάξεις, που προφανώς θα ήθελαν.
  Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 19-1-2023 σε αίθουσα του ΤΕΕ στην οδό Νίκης στην Αθήνα Σύνταγμα, με καθαρή την ανακοίνωση που έλεγε ότι η συνέλευση θα αρχίσει τις εργασίες της στις 9.00π.μ. και θα κλείσει στις 12.35 μ.μ. Οι αρχαιρεσίες θα άρχιζαν στις 13.30 και θα τελείωναν στις 19.30 μ.μ. Αυτό αναφέρει και το πρόγραμμα που μοιράστηκε την ημέρα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Συλλόγου. Σας επισυνάπτουμε τα ανάλογα έγγραφα.
  Στις εργασίες της εν λόγω συνέλευσης παραβρέθηκαν από την ΠΟΠΣ ο Αντιπρόεδρος Θεόδουλος Ταπανίδης και ο Γενικός Γραμματέας Ερμόλαος Λινάρδος, ο οποίος και χαιρέτισε εκ μέρους της ΠΟΠΣ τη Γενική Συνέλευση. Οι δυο συνάδελφοι –Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας παραβρέθηκαν και ως Επιτροπή πιστοποίησης και νομιμοποίησης – ο κ. Θ. Ταπανίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής και ο κ.Ε. Λινάρδος, Γραμματέας της Επιτροπής. Η συμμετοχή τους καθορίστηκε από το Δ.Σ. της ΠΟΠΣ, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και από την απόφαση της συνεδρίασης της επιτροπής στις 18/1/2023, η οποία πήρε και την απόφαση να παραβρεθούν οι εν λόγω συνάδελφοι στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συνδέσμου Αθήνας και να παρακολουθήσουν διακριτικά τη διαδικασία των εκλογών.

  Ξαφνικά και χωρίς καμία αιτία και για κανέναν, μα κανέναν, λόγο οι κυρίες Κουτσιλέου και Ακζώτη επιτέθηκαν με απειλές και ύβρεις στον Πρόεδρο της Επιτροπής πιστοποίησης και νομιμοποίησης Θ.Ταπανίδη και βιαίως τον απώθησαν να φύγει κακήν κακώς από τον χώρο που πραγματοποιούνταν οι εκλογές.
  Τα γεγονότα περιγράφονται από την έκθεση της Επιτροπής πιστοποίησης και νομιμοποίησης και την οποία σας αποστέλλουμε.
  Ήταν φανερό γιατί με πρωτόγνωρη βαρβαρότητα ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Επιτροπής πιστοποίησης και νομιμοποίησης και τον Γραμματέα να αποχωρήσουν, γιατί, όπως αποδείχτηκε, μέχρι και την ώρα που έληγε ο χρόνος των εκλογών, είχαν ψηφίσει 207 και ενώ δεν υπήρχε κανένας σε αναμονή για να ψηφίσει, η εφορευτική επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε, αποφάσισε να συνεχίσει τις εκλογές και την επόμενη μέρα 20/1/2023 στα γραφεία του Συλλόγου. Η δε ψηφοδόχος, όπως μας είπε ο υποψήφιος του άλλου ψηφοδελτίου, διασφαλίστηκε με την επικόλληση κολλητικής ταινίας. Βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει πώς προστατεύτηκε τη νυχτερινή περίοδο. Την επόμενη συνεχίστηκαν οι εκλογές και το απόγευμα που υποτίθεται ότι θα έκλεινε η διαδικασία και εμφανίστηκαν ότι είχαν ψηφίσει συνολικά, μαζί με τους ψηφίσαντες στις 19-1-2023. 513, σύμφωνα με αυτά που μας ενημέρωσε ο υποψήφιος του β’ ψηφοδελτίου, ο οποίος, ενώ πλέον δεν υπήρχε κανένας που επρόκειτο να ψηφίσει, ζήτησε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ανοίξουν οι ψηφοδόχοι και να γίνει η καταμέτρηση. Τότε εντελώς απρόκλητα δέχτηκε βίαιες συμπεριφορές, ύβρεις και απειλές, όπως αναφέρει και στην καταγγελία του, την οποία και σας επισυνάπτουμε. Βεβαίως, αναγκάστηκε να αποχωρήσει και κανένας πλέον δεν γνωρίζει τι έγινε.
  Πάντως οι εκλογές συνεχίστηκαν –άγνωστο πώς και την τρίτη ημέρα (Σάββατο 212-2023). Φαίνεται όμως ότι και η τρίτη ημέρα δεν ήταν αρκετή και αποφάσισανμεταξύ τουςνα συνεχίσουν και την τέταρτη ημέρα – 22/1/2023.
  Τελικά ανακοίνωσαν ότι προσήλθαν και ψήφισαν πάνω από 850 και ως εκ τούτου εκλέγουν 9 συνέδρους για το Συνέδριο της ΠΟΠΣ, παριχαρείς γιατί από 8 που είχαν την προηγούμενη περίοδο, τους έκαναν 9, ενώ το άλλο ψηφοδέλτιο δεν εξέλεξε κανέναν ούτε για το Δ.Σ. ούτε στους αντιπροσώπους της ΠΟΠΣ και σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, έλαβε μόνο 5 ψήφους.
  Στην τελευταία δε ανακοίνωσή τους στις 2/2/2023 προκλητικά ανακοινώνουν ότι οι κινητοποιήσεις τους γίνονται αυτοτελώς σε συντονισμό με τη ΣΕΑ και το Εργατικό κίνημα. Δηλαδή καμία συνύπαρξη με την ΠΟΠΣ. Ανακοινώνεται επίσης ότι η πλειοψηφία της ΠΟΠΣ έχει συντηρητικές αντιλήψεις και επικίνδυνες μεθοδεύσεις, όπως και αρκετοί Σύνδεσμοι/Σύλλογοι της χώρας και ως εκ τούτου κήρυξαν τη ρήξη και την ανατροπή. Κατά την άποψή τους, η Δημοκρατία της πλειοψηφίας δεν ισχύει για τον συγκεκριμένο Σύλλογο και η μειοψηφία στο Δ.Σ. της ΠΟΠΣ δηλαδή το 3, μπορεί να αποφασίζει ακόμη και σε αντίθεση με τους 8.
  Αυτή είναι η δημοκρατία που αποκάλυψαν πλέον ότι πιστεύουν.
  Σημειωτέον πως παρά το ότι ανακοινώνουν αποτελέσματα, ανακοινώνουν τους
  εκλεγέντες, τους αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΠΟΠΣ και τη σύνθεση του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου, δεν εμφανίζουν ακόμη τα πρακτικά της εφορευτικής επιτροπής.
  Κατόπιν όλων των ανωτέρω και των καταγγελιών της Επιτροπής πιστοποίησης και του δεύτερου ψηφοδελτίου που συμμετείχε, το Δ.Σ. της ΠΟΠΣ έχει υποχρέωση και ευθύνη να προστατεύσει τη νομιμότητα των εκλογών αλλά και την αξιοπρέπεια της Ομοσπονδίας, αποφάσισε να δρομολογήσει όλες τις πολιτικοσυνδικαλιστικές διαδικασίες για να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις από τα όργανα αλλά και την προσφυγή στη δικαιοσύνη, προκειμένου να επιβληθούν και οι ανάλογες νομικές  κυρώσεις.
 2. Οι Σύλλογοι/ Σύνδεσμοι μέλη της ΠΟΠΣ που πραγματοποιούν αρχαιρεσίες για την ανανέωση της θητείας στα όργανα διοίκησής τους (Δ.Σ. και Ε.Ε.) αλλά και την εκλογή αντιπροσώπων για τα Συνέδρια της ΠΟΠΣ υποχρεούνται άμεσα, μετά το εκλογικό συνέδριό τους, να αποστέλλουν όλα τα παραστατικά εκλογής τους (πρακτικό εφορευτικής –κατάσταση οικονομικά τακτοποιημένωνκατάσταση ψηφισάντων κλπ) καθώς και τα έγγραφα συγκρότησης του Δ.Σ. κλπ.
  αποστολή των ανωτέρω στην ΠΟΠΣ να μην ξεπερνάει τις 10 ημέρες από τις αρχαιρεσίες).

Γ. Συγκρότηση Επιτροπών

Σας αποστέλλουμε τη συγκρότηση των Επιτροπών τόσο στην κεντρική μορφή τους, όσο και στη γενική. Όσοι Σύλλογοι/Σύνδεσμοι δεν έχουν μέχρι σήμερα αποστείλει αντιπροσώπους, μπορούν να το πράξουν και τώρα.
Σύντομα θα σας γνωστοποιήσουμε και τη συγκρότηση των επιτροπών α)Υγείαςιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και β) Ασφαλιστικού και Συντάξεων.

Δ. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία συγκρότησης και αποτύπωσης του Καταστατικού με τη βοήθεια της δικηγόρου Μ. Μαγδαληνής Τσίπρα και δρομολογείται η κατάθεσή του στο αρμόδιο δικαστήριο για τη νομιμοποίησή του, εφόσον καταλήξει και η παράταξη της ΕΚΣΔΗ.

Ε. Άμεσες διεκδικήσεις

 1. Ακρίβεια: Σε όλες τις εκδηλώσεις και τις συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων αλλά και τα ΜΜΕ τίθεται καθαρά το θέμα της αποκατάστασης της απώλειας των συντάξεων από την ακρίβεια. Ως εκ τούτου απαιτούμε όλες οι συντάξεις, ανεξάρτητα της προσωπικής διαφοράς, να λάβουν 9,9% αύξηση για τον τιμάριθμο στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.
 2. Προσωπική διαφορά: Η μόνη λύση που μπορεί να θεραπεύσει το έγκλημα και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη είναι η ενσωμάτωση όλων των προσωπικών διαφορών στην κύρια σύνταξη. Είναι σημαντικό ότι έχουμε περάσει το μήνυμα σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ και το θέμα αυτό το υποστηρίζουν. Φαίνεται ότι η πίεση που θα συνεχίσουμε να ασκούμε έχει φέρει τουλάχιστον το θέμα σε συζήτηση στην Κυβέρνηση.
 3. Αναδρομικά 11μήνου: Είναι άδικο και ανήθικο να μην επιστραφούν τα παρανόμως παρακρατηθέντα σε όλους τους συνταξιούχους που τα δικαιούνται. Το Συμβούλιο της Επικρατείας καθαρά χαρακτήρισε την παρακράτηση αυτή παράνομη και ως εκ τούτου η παρανομία θα αρθεί εάν ισχύσει η επιστροφή σε όλους και όχι μόνο σε αυτούς που προσφεύγουν. Και αυτό το θέμα πλέον υποστηρίζεται δημοσιογραφικά, αλλά και η αντιπολίτευση το υποστηρίζει. Οι πληροφορίες λένε ότι και η Κυβέρνηση βλέπει πλέον το αίτημα και θα ανακοινώσει και τη δική της πρόθεση, η οποία θέλουμε να αφορά όλους.
 4. Συνάξεις χηρείας: Ο διαχωρισμός στις παλιές και νέες συντάξεις χηρείας πρέπει εδώ και τώρα να τελειώσει. Η νέα ρύθμιση του 70% για την πρώτη τριετία και το 50% στη συνέχεια, αυτών που έχουν και δεύτερη σύνταξη πρέπει να ισχύσει για όλους.
 5. ΕΑΣ (ΑΚΑΓΕ): Πρέπει να σταματήσει αυτή η παρακράτηση πάραυτα. Οι συνταξιούχοι που έχουν τόσες πολλές και μεγάλες απώλειες πρέπει να απαλλαγούν από τις μνημονιακές ρυθμίσεις. Αυτό είναι το μεγάλο ποσό στη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων. Πρέπει επίσης οι κρατήσεις που έγιναν το 2017 και το 2018 να επιστραφούν με πολιτική απόφαση, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο από την Ολομέλειά του, έδωσε δύο αποφάσεις, την 244/2017 και την 504/2020 που χαρακτήρισε παράνομες τις κρατήσεις στις ανωτέρω χρονολογίες και διέταξε την επιστροφή τους.
 6. Παρατράβηξε η καθυστέρηση απόδοσης της συνδρομής των 0,20 ευρώ, ξεπεράστηκε η ανακοίνωση του κ. Πρωθυπουργού στον χρόνο, όπου στις 14/11/2022 υποσχέθηκε ότι πολύ σύντομα θα αποδοθούν τα παρακρατηθέντα. Ήδη μπήκαμε στον 5ο μήνα από τότε, αλλά η ανεξήγητη αρνητική εμμονή παραμένει, από πλευράς του Υπουργού Εργασίας, αμετακίνητη. Οι συνεχείς ανακοινώσεις ότι θα αποδοθούν μέχρι τα Χριστούγεννα, θα αποδοθούν μέχρι τέλος του Ιανουαρίου, ήδη διαψεύστηκαν. Ο αγώνας της διεκδίκησης από τις 14/2/2023 θα γίνει πάρα πολύ σκληρός.

ΣΤ. Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 θα τελεστεί το ετήσιο
μνημόσυνο του Επίτιμου Προέδρου της Ομοσπονδίας μας, Παναγιώτη Βαβουγυιού.