Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Πελοποννήσου.

Την Τετάρτη 20.10.23 πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης η προγραμματισμένη από την ΠΟΠΣ περιφερειακή συνδιάσκεψη Πελοποννήσου. Συμμετείχαν περίπου 280 συνάδελφοι από τους Συλλόγους/Συνδέσμους Αχαΐας, Άργους- Μυκηνών, Ναυπλίου, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πύργου, Αμαλιάδας και Αρκαδίας.
Στη συνδιάσκεψης προήδρευσε τιμητικά ο αρχαιότερος εν ενεργεία από τους παρόντες, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυπλίου, Σωκράτης Διδασκάλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξαιρετική σημασία τέτοιων συνδιασκέψεων.

Στο καλωσόρισμα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκαδίας, Νίκος Μπαλάσης, αναφέρθηκε επιγραμματικά σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα σχετικά με την Τριπολιτσά τον Γέρο του Μοριά και τους πολλούς ήρωες της Επανάστασης. Συνεχάρη και επαίνεσε την Ομοσπονδία για την απόφαση και την πραγματοποίηση αυτής της εξαιρετικής, όπως διαπιστώνεται, ημερίδας, αφού οι συνάδελφοι την αγκάλιασαν και την υποστήριξαν, με την πρωτόγνωρη σε μέγεθος παρουσία τους.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Ηλίας Ηλιόπουλος, ανέπτυξε όλο το πλαίσιο των προβλημάτων των συνταξιούχων καθώς και το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας, τις συνεργασίες με τις άλλες Συνταξιουχικές Οργανώσεις αλλά και την ανάγκη συνεργασιών των τοπικών Συλλόγων με φορείς του τόπου τους για διεκδίκηση επίλυσης τοπικών προβλημάτων. Επίσης κατέθεσε δύο προτάσεις για συζήτηση στο Οργανωτικό Συνέδριο της ΠΟΠΣ που θα διεξαχθεί στις 30/11 και 1/12. Συγκεκριμένα πρότεινε:
1. Τη δημιουργία Τριτοβάθμιου Οργάνου των συνταξιουχικών Ομοσπονδιών του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.
2. Τη συγκρότηση Περιφερειακού Συμβουλίου σε κάθε διοικητική και γεωγραφική περιφέρεια της ελληνικής επικράτειας, με μέλη όλους τους Συλλόγους μας της
κάθε Περιφέρειας, οι οποίοι όλοι θα εκπροσωπούνται στην εκτελεστική γραμματεία της περιφέρειας από τον Πρόεδρο του κάθε Συλλόγου.
Με αυτή την πρόταση δίνεται η ευκαιρία στην Οργάνωσή μας να βρίσκεται πολύ κοντά σε όλα τα θέματα της κάθε περιφέρειας- Νοσοκομεία- παιδικούς σταθμούς, σχολεία, συγκοινωνίες, μέτρα προστασίας και ασφάλειας της υγείας και της ζωής κλπ- που αφορούν και τους υπόλοιπους συμπολίτες μας, με τους οποίους πλέον από κοινού και με ανάλογες συνεννοήσεις και συνεργασίες οι διεκδικήσεις και οι δικές μας της καθημερινότητας θα είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικές.
Πέραν αυτού αποκεντρώνουμε τις δραστηριότητες της ΠΟΠΣ και η λειτουργία για κάθε περίπτωση θα είναι άμεση και δυναμικότερη. Όλες βεβαίως οι αποφάσεις και οι πράξεις θα γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. της ΠΟΠΣ.


Στη συνέχεια ο αναπληρωτής Ταμίας της ΠΟΠΣ, Νίκος Καρδαράκος, ως Γραμματέας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής παρουσίασε και ανέπτυξε τις μέχρι στιγμής προτάσεις που κατέθεσαν οι Σύλλογοι και εγκρίθηκαν τόσο από την Οργανωτική Επιτροπή, όσο και από το Δ.Σ. της ΠΟΠΣ, για να κατατεθούν ως προτάσεις στο προσεχές 72ο Συνέδριο.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί και τοποθετήσεις από Προέδρους και εκπροσώπους Συλλόγων καθώς και από συναδέλφους που τοποθετήθηκαν και υπέβαλαν ερωτήσεις.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Ηλίας Ηλιόπουλος, δευτερολογώντας, απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν και έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για ζητήματα που διατυπώθηκαν.
Επισημαίνουμε ότι όταν υπάρχει συντονισμός και κινητοποίηση από την ΠΟΠΣ και από τους Συλλόγους, το συμμετοχικό αποτέλεσμα, όπως στην Τρίπολη, είναι εντυπωσιακό. Η φιλοξενία από τον τοπικό Σύλλογο Αρκαδίας και το Δ.Σ. του ήταν συγκινητική, όπως πάντα, από τους φιλόξενους Αρκάδες.

Στο γεύμα που ακολούθησε στο μαγευτικό άλσος του Αγ. Γεωργίου, δόθηκε η ευκαιρία σε συναδέλφους από διαφορετικούς Συλλόγους να έρθουν πιο κοντά, να ανταλλάξουν απόψεις, να γνωριστούν και να διασκεδάσουν.

Η επόμενη περιφερειακή συνδιάσκεψη θα γίνει την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023 στο Ρέθυμνο, με τη συμμετοχή των 4 Συλλόγων της Κρήτης.